Від 7 до 9 червня у м. Трускавці проходив семінар для капеланів тюремного служіння Тема Семінару - «Післяпенітенціарна опіка».

Капелани разом із працівниками психологічно-соціальної служби із Львівщини мали можливість разом і взаємно обговорити питання щодо підготовки в’язнів до звільнення та ситуацію тих людей після звільнення.

Дуже важливою є співпраця держави і церкви, бо разом можна робити багато.

Учасники семінару відвідали дільницю соціальної реабілітації Дрогобицької виправної колонії № 40, ознайомилися із роботою центру реабілітації «Назарет» та центру у с. Верхня Луковиця, організовані УГКЦ.

 

 Починаючи від свят Богоявлення (Хрещення Господнього ) Церква готувала своїх вірних до святкування світлого Воскресіння Господнього, подавала різні Євангельські науки, поради, приклади, щоб розбудити у душі та серці кожної людини бажання зустрічі з Господом на прикладі, Закхея, смиренної та щирої молитви без осудження інших осіб в притчі про митаря та фарисея, щирого сердечного покаяння на прикладі блудного сина, а в часі Великого посту постом та молитвою скріпити свою волю. За посередництвом святих Таїнств Сповіді (покаяння) та Причастя - вмерти для гріха, а бути живими для Бога в Ісусі Христі та зустрітись з ним прийнявши його в святому причасті. Особливим періодом в духовному відродженні християнина є роздумування та розважання над страстями, терпіннями, які добровільно прийняв на себе наш Спаситель та завершенням їх Спасительною і Відкупительною жертвою на Хресті.

Весна принесла радість зустрічі з великим Християнським святом Воскресіння Христового –Великоднем. Є багато гарних свят в історії розвитку людства, але в цей день є окремим рядком у списку християнських і світських свят, як день всепрощення і торжества доброго початку на землі.

Не обминуло це світле свято і ув’язнених та засуджених  осіб які утримуються у слідчому ізоляторі.

Адже місця позбавлення волі, як би вони не називалися (в'язниці, виправно-трудові колонії, виправні колонії, пенітенціарні установи), є тим інститутом, без якого не може існувати жодна держава в світі. Але вони не існують самі по собі, вони є частиною соціального, економічного, політичного і морального устрою держави.

Дати особам, позбавленим волі, освіту, спеціальність, роботу, можливість виправитися — таке завдання реалізує державна кримінально — виконавча служба області, яка звіряє свою роботу з вимогами європейських стандартів.

Місця позбавлення волі, як би вони не називалися (в'язниці, виправно-трудові колонії, виправні колонії, пенітенціарні установи), є тим інститутом, без якого не може існувати жодна держава в світі. Але вони не існують самі по собі, вони є частиною соціального, економічного, політичного і морального устрою держави.

 

У 2007 році спільними зусиллями Чортківського слідчого ізолятора УДДУПВП у Тернопільській області та Української Греко-Католицької церкви було збудовано храм Святого Апостола та Євангелиста Івана Богослова для задоволення релігійних потреб засуджених. Духовно-просвітницька робота священнослужителів із засудженими – невід’ємна складова процесу їхнього виправлення та повернення у суспільство. Участь засуджених у відвідуванні заходів релігійного характеру є винятково добровільною справою, і зараз можна впевнено говорити про позитивні досягнення та перспективи на шляху до духовного відродження засуджених.

У Хрестопоклінну неділю в Євангелії на Літургії чуємо такі слова: «Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною. Бо хто хоче спасти свою душу, той її погубить; а хто погубить свою душу мене ради та Євангелії, той її спасе» (Мк. 8, 35-36).

Як це, зректися себе?  

Христос не вимагає від нас зректися того, ким ми є, але вимагає зректися того, ким ми стали. Всі ми створені Богом добрими, але через гріх можемо стати поганими і злими.

В’язень – це людина, яка відбуває (покутує) кару за погані вчинки. І дуже часто такі люди почуваються самотніми у своїх стражданнях.