Що маємо знати про храм і богослужіння? Запитання і відповіді щодо Таїнства Покаяння (Сповіді)

  • Що робити, якщо ви випадково почули чужу сповідь?

Інколи трапляються випадки, коли людина може почути чужу сповідь. Якщо це трапилось ненавмисно, то слід знати, що у цьому випадку людина зобов’язана зберігати у таємниці те, що почула. Все-таки слід остерігатись таких випадків і не підходити надто близько до місця, де хтось сповідається.

  • В яких гріхах потрібно каятися на сповіді: в тих, які були здійснені протягом усього життя, чи в тих, які були здійснені від часу останньої сповіді ?

             Християнин, який приступає до сповіді, має приносити покаяння за ті гріхи, які вчинив від часу останньої сповіді. Якщо людина продовжує відчувати сильні докори сумління за якийсь гріх (як правило, тяжкий), то може про це сказати сповідникові ще раз, щоб отримати від нього духовну пораду. Однак до такої практики вдаються у виняткових випадках. Коли людина готується до переходу у вічне життя і приступає до останньої сповіді у своєму житті, можна визнати гріхи, вчинені протягом усього життя.

Що маємо знати про храм і богослужіння? Запитання і відповіді щодо Таїнства Покаяння (Сповіді)

  • Як відбувається сповідь?

Прийшовши сповідатись, робимо знак хреста і вітаємо отця-сповідника словами: Слава Ісусу Христу! Останній раз я сповідався (і тут кажемо, коли); я зневажив Бога такими гріхами…

Про свято Пресвятої Євхаристії

Сьогодні по особливому Українська Греко-Католицька Церква відзначає празник Пресвятої Євхаристії. Варто зауважити, що у Сестри-Церкви, тобто у православних цього празника немає, бо воно є запозичене з латинської традиції. Причиною появи цього свята на Заході було те, що там, свого часу, була занедбана практика приступати до святого Причастя. І тому різні адорації і інші набожества до Пресвятих Тайнств, мали на меті розбудити ревність до Тайни Євхаристії.

Що маємо знати про храм і богослужіння? Як потрібно готуватись до Таїнства Покаяння?

Щоб добре приготуватися до Таїнства Покаяння, християнин має

            а) усвідомити свої гріхи;

            б)  розкаятись у них;

            в) постановити більше їх не повторювати.

Службу свята Блаженних новомучеників УГКЦ

Пропонуємо Вашій увазі Службу свята Блаженних новомучеників Української Греко-Католицької Церкви, пам'ять яких вшановуємо 27 червня.

Завантажити текст служби.