Що маємо знати про храм і богослужіння? Запитання і відповіді щодо Таїнства Покаяння (Сповіді)

  • Що робити, якщо ви випадково почули чужу сповідь?

Інколи трапляються випадки, коли людина може почути чужу сповідь. Якщо це трапилось ненавмисно, то слід знати, що у цьому випадку людина зобов’язана зберігати у таємниці те, що почула. Все-таки слід остерігатись таких випадків і не підходити надто близько до місця, де хтось сповідається.

  • Чи може священик якимось чином використати інформацію, яку почув на сповіді?

Священик у жодному випадку не може використовувати інформацію, почуту на сповіді. Він зобов’язаний зберігати все, що почув на сповіді, у суворій таємниці, навіть якщо це становить небезпеку для нього (Кодекс Канонів Східних Церков, к. 733, к. 734).

  • Що робити, коли людину змушують сповідатися проти її волі?

Сповідь є добровільним вибором людини і до неї не можна змушувати, оскільки це заперечує саму суть цього Таїнства.

  • Чи потрібно детально розповідати про вчинені гріхи?

Детально слід розповідати лише про тяжкі гріхи (час, місце, за яких обставин, які наслідки тощо). Стосовно інших гріхів – досить обмежитись лише їх переліком. Тим не менше, не варто вживати на сповіді загальних фраз, як наприклад: «грішний у всьому», «багато нагрішив» тощо.

  • Чи можуть сповідатись душевнохворі або розумово неповносправні?

Можливість сповіді таких людей залежить від того, до якої міри вони усвідомлюють власні вчинки і чи є в них ознаки покаяння та бажання приступати до сповіді. Якщо у людини спостерігається значна розумова неповносправність (це також стосується людей похилого віку), то таку особу Церква трактує як дитину і дозволяє причащатися без сповіді.

  • У скільки років дитина має сповідатися вперше?

Щодо віку, з якого мають сповідатися діти, існували різні погляди і звичаї. У нас, як правило, дітей приводять до сповіді у 6-9 років. Готовність до Таїнства залежить не стільки від віку, як від психологічного розвитку дитини. З церковних приписів довідуємося, що: «кожний вірний, що досягнув віку розсудливости, повинен сповідатися …» (Катехизм Католицької Церкви, 1457). Батькам слід подбати про те, щоб дитина пройшла належну підготовку до сповіді у катехитичній школі, які діють при храмах.

о.  Мирослав Думич , доктор літургійного богослов’я

Що маємо знати про храм і богослужіння? Запитання і відповіді щодо Таїнства Покаяння (Сповіді) https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User