Богослужіння Великої Суботи

4 травня 2024 р. Б., у Велику Суботу Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив служіння Вечірні з Літургією св. Василія Великого в Катедральному Соборі свв. верх. апп. Петра і Павла м. Чортків.

Велика Субота – особливий день в історії християнства, який підготовляє вірних до зустрічі Воскреслого Спасителя. Субота Страсного тижня присвячена спогаду про перебування Ісуса в пеклі та звільнення всіх померлих праведників.     Богослужіння Великої Суботи вражають особливою глибиною та духовним змістом текстів, які звучать в цей день під час відправи. Священні тексти вже передвіщають Христове Воскресіння і з покаянного та скорботного характеру перемінюються радісною звісткою. Саме в цей час посні облачення священнослужителів, престолу та жертовника  змінюються на білі як знак небесного Світла  воскреслого Господа і як нагадування про ангела, який сповістив мироносицям про Воскресіння Христове. На службі читаються п'ятнадцять паремій, що оповідають про старозаповітні пророцтва про спасіння людей хресною смертю Спасителя.

Цього дня Владиці Дмитру співслужило духовенство Собору, яке спільно з Архиєреєм підносило особливі молитви перед Божим Престолом.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Богослужіння Великої Суботи https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2024/09052401/009.jpg#joomlaImage://local-images/2024/09052401/009.jpg?width=1280&height=720 Super User