Освячення престолу в храмі Покрови Пресвятої Богородиці с. Вільховець

10 грудня 2023 р. Б. у 27-му Неділю по Зісланні Святого Духа, у день пам’яті святих мучеників Мини, Єрмогена і Євграфа Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Покрови Пресвятої Богородиці с. Вільховець Мельнице-Подільського Деканату з нагоди освячення престолу.

Чудова й пам’ятна нагода приїзду Архиєрея, а ще п’ятнадцята річниця ієрейських свячень пароха о. Володимира Старика, зібрали у храмі багатьох вірних. Після урочистої зустрічі Преосвященного Владики розпочався Чин освячення престолу, проскомидійника та горного сідалища, а відтак Архиєрейська Божественна Літургія. По-особливому щирою і піднесеною була молитва в цей день за воїнів, волонтерів, усіх хто постраждав від війни, меценатів, жертводавців, людей доброї волі. 

Роздумуючи над євангельським уривком Преосвященний Владика Дмитро сказав: «У сьогоднішньому Євангелії ми почули про оздоровлення жінки в суботу. В давні часи субота була священним днем, і згідно закону в цей день не можна було нічого робити. Господь показує приклад великого милосердя, оздоровивши жінку в цей важливий день. Проте законовчителі не розуміють його вчинку. Сьогоднішній день освячення жертовника – це важливий час утвердження Євхаристії у вашому храмі, адже на цьому престолі щоденно буде звершуватися Свята Літургія. Життя людини має бути з’єднане з Богом через споживання Тіла і Крові. І цей престол буде символом утвердження Святої Тайни у вашому храмі». 

Далі Владика аналізує значення сучасних подій в житті християнина. «Весь світ знає тепер хто такі українці, через нашу незламність, віру і силу духу. Ми тримаємо молитовний фронт, бо не маємо права здатися. Наші воїни, які мужньо стоять на захисті нашої країни – справжні герої. Сьогодні найважливіша професія в нашій країні – воїн. І ми маємо зробити все, щоб від нас залежить, щоб наші захисники відчували підтримку і опору», - говорить Владика Дмитро. 

Після завершення Архиєрейської  Божественної Літургії відбулося привітання о. Володимира Старика з нагоди річниці ієрейських свячень та надання йому права носіння хреста з прикрасами. Також Преосвященний Владика Дмитро нагородив отця подячною грамотою. Далі лунало багато привітань для парафіян храму, меценатів і жертводавців, усіх, хто спричинився до встановлення нового престолу. Божественну Літургію супроводжували своїм співом студенти Чортківської дяківсько-катехитичної академії ім. свщмч. Г. Хомишина. На завершення урочистого Богослужіння служителі зробили спільну світлину, яка буде нагадувати про пам’ятний день такої чудової події.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Освячення престолу в храмі Покрови Пресвятої Богородиці с. Вільховець https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2023/161223/013.jpg#joomlaImage://local-images/2023/161223/013.jpg?width=1024&height=768 Super User