Початок навчального року в ЧДКА ім. свщмч. Г. Хомишина

29 серпня, 2023 р. Б. в день перенесення з Едеси до Царгороду нерукотворного образу Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа та в часі посвяття Успення Пресвятої Богородиці Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди початку нового навчального року в Чортківській дяківсько-катехитичній академії ім. свщмч. Г. Хомишина.

Початок навчального року в ЧДКА – це чудова нагода розпочати навчання з молитви за участю духовенства, викладачів, працівників та рідних і близьких студентів для яких цей день сповнений багатьма пам’ятними  подіями.

Після урочистої зустрічі Преосвященного Владики і вітального слова Ректора Академії прот. Володимира Білінчука відбулося освячення підрясників та складання присяги студентами ІІ курсу. Цей важливий і урочистий момент дав можливість носити студентам підрясники під час навчання та Богослужінь. Відтак розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія на якій духовенство підносило особливі молитви за Україну, мир і спокій в державі, закінчення війни, а також за викладачів, працівників і студентство та добрий початок нового навчального року.

У своїй проповіді Преосвященний Владика Дмитро звернув увагу на ключових осіб християнської історії та Божий задум в житті кожної людини. На завершення проповіді Владика говорить: «Завданням нашого навчального закладу є виховати християнина,  який чинитиме добрі діла і прикладом власного життя навчатиме інших доброти і милосердя. Щиро вітаю батьків, які зробили правильний вибір, подбавши не лише про здобуття професії для своїх дітей, але й про їхнє духовне життя і спасіння. Я маю глибоке переконання, що ви не шкодуватимете про свій вибір, адже здобудете тут добрі знання та будете життя духовним життям,  перебуваючи у молитві».

Дуже символічним є те, що під час Літургії відбулися і дияконські свячення випускника Тернопільської вищої духовної семінарії ім. Й. Сліпого піддиякона Богдана Химчука, який у 2017 році закінчив Чортківську дяківсько-катехитичну Академію, продовживши свій шлях здобуття духовної освіти і формації в семінарії. Ця пам’ятна подія для рідних і близьких отця-диякона Богдана є добрим прикладом сумлінного навчання і покликання для першокурсників, які лише розпочинають свій шлях.

Після завершення Божественної Літургії та спільного моління за Україну духовним гімном «Боже великий, єдиний» настав момент урочистої присяги студентів І курсу та вручення їм залікових книжок. Наказ про зарахування до числа студентів ЧДКА зачитав віце-ректор з навчальної роботи о. Іван Андрухів.

Після завершення урочистостей линули привітальні виступи Преосвященного Владики Дмитра Григорака, ЧСВВ, Ректора Академії прот. Володимира Білінчука адресовані студентам, батькам, рідним та близьким. Лунали слова подяки і від нововисвяченого отця-диякона Богдана. На урочистостях також були присутні священники Тернопільсько-Зборівської Митрополії, Кам’янець-Подільської та Бучацької Єпархії, духівники Академії, гості в священичому чині.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Початок навчального року в ЧДКА ім. свщмч. Г. Хомишина https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2023/310823/003.jpg#joomlaImage://local-images/2023/310823/003.jpg?width=1024&height=768 Super User