Архиєрейська Божественна Літургія в День Незалежності України

24 серпня, 2023 р. Б. в день пам’яті святого мученика й архидиякона Євпла Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла з нагоди відзначення 32-ї річниці Незалежності України.

Вже традицією стало те, що День Незалежності, який відзначають на державному рівні, став великим духовним святом українців. Споконвічне прагнення власної державності, одвічна боротьба за волю і мир перегукуються із сучасними подіями, які відображають багатовікові прагнення нашого народу.

У слові проповіді з нагоди свята Преосвященний Владика Дмитро говорить: «Бог бачить нас як народ, як державу. Сьогодні ми дякуємо Йому за те, що дає нам людей віри, бо саме це нас спасає. Вороги бачать наші прагнення і тому намагаються знищити нашу віру. Сьогодні ми також відзначаємо особливий день подяки. День, коли дякуємо Богу за дар державності. Дякуючи, просимо захисту і допомоги, бо ще треба багато витерпіти і знести в ім’я перемоги».

Пригадуючи подію Переображення Господнього, Архиєрей продовжив: «Голгофа перемінює людину, бо Тавор – це лише короткочасне спостереження Божої слави  і величі. На Голгофі Господь страждав за нас усіх і тому перемінив кожного з нас. Проте справжнє християнство неможливе без терпіння. Той хто несе свої хрести, страждає і терпить, той буде винагороджений і переможе разом з Богом, той пізнає справжню любов, яка не змінюється, не вигорає».

На завершення слова проповіді Владика підсумував сказане: «В теперішньому часі маємо посилено молитися. Посилена молитва – це потреба нас усіх. В молитві маємо просити Бога про велику переміну для нашого народу».

Під час Божественної Літургії були піднесені особливі молитви і благання духовенства та вірних за Україну, її добробут і мир, за воїнів і усіх, хто постраждав від війни.

Після Богослужіння духовенство Катедрального Собору на чолі з Владикою Дмитром відслужили поминальну панахиду за спочилих героїв України біля Місійного Хреста на церковному подвір’ї.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Архиєрейська Божественна Літургія в День Незалежності України https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2023/250823/009.jpg#joomlaImage://local-images/2023/250823/009.jpg?width=1024&height=768 Super User