ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ АРХИЄПИСКОПА ТА МИТРОПОЛИТА ВАСИЛІЯ СЕМЕНЮКА НА 2023 РІК БОЖИЙ

Преосвященні владики, всесвітліші і всечесніші отці, преподобні брати та сестри у монашестві, любі брати - семінаристи, дорога родино вірних Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та всієї нашої митрополії

«Ти, що хрест витерпів і смерть подолав та й воскрес із мертвих: тихомирним учини наше життя, Господи, як єдиний всемогутній». 
(Стихира на псалмі похвальнім Пасхальної утрені)

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Вітаємо сьогодні один одного цими словами. Смерть  мертва та переможена. Життя перемогло та продовжується. Співаємо радісні пісні, прославляючи Христа за цю перемогу. Він є правдивим Божим Агнцем, пожертвуваним за прощення гріхів усіх людей. Його жертвою кожен із нас може змити свій гріх, а Його воскресіння з мертвих дарує надію на вічне життя. Христос Своєю смертю знищив нашу смерть, та, воскреснувши з мертвих, повернув нам життя. Цей великий Божий дар прославляємо у час Великодніх свят.

Однак Таїнство Воскресіння Христового відбувається не миттєво. Воно триває три дні, а розпочинається із гробу, що є символом смерті, від якого повіває смутком. Цей гріб Христос Своєю перемогою над смертю перетворює на символ життя. Цей порожній гріб стає для християнина знаком радості та джерелом надії. Від цього гробу розпочинається шлях радісної вістки про Воскресіння,яку,почувши від ангела, підхоплюють жінки-мироносиці,згодом апостоли, а потім усі ми: «Христос воскрес! Воістину воскрес!» Сьогодні ці слова дозволяють нам увійти у пасхальну радість разом з учнями та ученицями Христа. Так Бог перетворив смуток на радість, а відчай на надію.

Подібно до жінок, які прийшли до Господнього гробу, ведені любов’ю до Нього, у ці святкові дні ми об’єднуємося, щоби пережити тріумф Христа над гріхом та смертю. Через розважання над Словом Божим, через символ світла, який позначає Воскресіння, через хліб та вино у Пресвятій Євхаристії, що символізують перемогу життя над смертю, долучаємося до Виходу вибраного народу з рабства і  Таїнства Пасхи Господньої. Віримо, що сьогодні Господь діє серед нас. Це та сама ніч, під час якої колись Бог вивів синів Ізраїля з єгипетської неволі та безпечним суходолом перевів через Червоне море. Це та сама ніч, яка світлом вогняного стовпа розпорошила темноту гріха. Сьогодні ця ніч звільняє кожного з нас, хто визнає Христа за свого Господа, від зіпсуття поганського життя й мороку гріхів, та повертає до Божої любові, перетворюючи у спільноту святих.

Шлях до Воскресіння вів через муки й страждання. Христос був принижений, позбавлений людської гідності, свободи, а згодом і самого життя. Наш Вихід, наша Пасха розпочалася з Христом у хвилини терпіння та муки, що занурили нас у смерть і воскресіння Христа, який відкрив нам дорогу до «нового життя» (Рим 6,4). Через Хрещення в Його ім’я ми стали вільними від гріха, який був для нас вироком смерті. Ми отримали дар нового духу та нових сердець (Ез 36,26). Ми стали новим створінням (2 Кор 5,17), усиновленими дітьми Божими (Гал 4,5-7) і храмом Святого Духа (1 Кор 6,19).

Дорогі брати і сестри! Сьогоднішня Пасха, окрім надії на вічне життя, звіщає нам усім надію на нову Україну. Це мирна Україна, Україна, яка переможе, тому що бореться за правду, за гідність та свободу. Це оновлена Україна, якої ми так усі бажаємо і хочемо залишити дітям у спадок як найцінніший дар. Вона справді дуже дорога та вартісна, оскільки за неї заплачено високу ціну кров’ю полеглих наших героїв та героїнь. У ці святкові дні ми, як ніколи, перебуваємо поруч з ними, бо Воскреслий Христос Своїм світлом освітлює їхні обличчя, бо Він - Той, хто дарував життя померлим.

Складаючи вітання усім вам з нагоди Великодніх свят,  хочу поділитися цією радістю та занести її сьогодні у ваші серця. Вітаю усі наші українські родини, дітей, літніх людей, а особливо наших воїнів, які продовжують боротьбу на передових позиціях. Нехай Воскреслий Господь скріпить їхній дух, а Його Пресвята Мати береже кожного із них неушкодженим. Ці дні Великодня є нагодою виявити вдячність усім, хто у цей непростий час служить для ближнього: волонтерів, працівників архиєпархіального «Карітасу», усіх тих, хто наближає нашу Перемогу. Вітаю тих, хто в силу різних обставин за межами нашої держави та чиє серце продовжує битися для України.

Дорогий український народе! Складаю тобі ці Великодні вітання у непростий час воєнного лихоліття, непевності, пригнічення та втоми. Бажаю, щоб у ці святкові дні світло Воскреслого перемінило серце кожного українця, наповнило його надією та відвагою продовжувати розпочатий шлях. Нехай Господь, що воскресив із мертвих Свого Сина, переведе усіх нас через сьогоднішні випробування.

Христос Воскрес! Воістину воскрес!

Христос Воскрес! Воскресне Україна! Світлих та радісних свят Великодня усім вам! 

Благословення Господнє на Вас,

+Василій Семенюк
архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський

 Дано 7 квітня, в день празника Благовіщення Пресвятої Богородиці, в Архикатедральному Соборі УГКЦ Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Тернополя

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ АРХИЄПИСКОПА ТА МИТРОПОЛИТА ВАСИЛІЯ СЕМЕНЮКА НА 2023 РІК БОЖИЙ https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2021/291221.jpeg#joomlaImage://local-images/2021/291221.jpeg?width=500&height=333 Super User