«Молімось, щоб на нас сповнилися Слова Євангельські: «Обороню їх і то негайно!»», - Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ

Блаженніший Святослав Шевчук, 4 лютого 2023 р. Б. в катедральному соборі Верховних апостолів Петра і Павла, освятив іконопис святилища храму, молитвою посвяти поручив м. Чортків та Бучацьку єпархію УГКЦ під опіку Архистратига Михаїла, відтак, освятив Ювілейний Хрест, присвячений 30 - літтю парафії та 500 - літтю м. Чорткова, Богородичні стели, а також освятив 15 автомобілів для ЗСУ, приготованих волонтерами єпархії.

З цієї нагоди, молитовно розділити радість важливої події, прибули владика Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Кам'янець -Подільський Іван Кулик, духовенство Бучацької єпархії, влада, жителі та гості міста.

Під час Архиєрейської Божественної Літургії, згідно з Євангелією дня, звертаючись до вірних, Глава УГКЦ сказав: «Стійкість, настирливість та непохитність жінки-вдови, яка вдень і вночі вимагала від несправедливого судді свого права, є прикладом для християн, а також показує, як Бог - праведний і справедливий, поводиться зі своїми дітьми. Євангелист показує весь контраст між Божою справедливістю і людською. Лише та людина, яка готова бути праведною, яка розуміє верховенство Божого права над усіма людськими мудруваннями, стає інструментом Божої праведності й Божої справедливості у цьому світі».

«Як нам потрібно таких людей! Вони б захищали, разом з Богом, тих, хто є найслабший, забутий, погорджений, відкинутий. Як нам потрібно в сьогоднішньому світі людини, яка б захищала найменшого, щоби Господь Бог міг через неї поширювати Царство Боже на землі. Можливо ця притча є незакінчена і її треба дописати своїм власним життям. Христос питає мене і тебе: «А ти готовий бути тою людиною?», - зауважив Патріарх Святослав.

Також Блаженніший звернувся до воїнів, які були присутні на Святій Літургії: «Нам, українцям, зараз в часі війни не просто потрібно справедливості, нам потрібно безпеки. Тому ми так шануємо Збройні Сили України, Вас, хлопці! Тому, що через Вас сьогодні Бог негайно хоче оборонити свій народ».

«Чортків відзначає 500-річний ювілей. Його історія ніколи не була легкою, але його історія була виявом Божої справедливості й праведності серед його людей. Посвячуючи це місто, громаду під покров Архистратига Михаїла, я буду відчувати спорідненість з Вашим містом, бо Архистратиг Михаїл є покровителем теж і міста Києва. І він реально діє! В тих моментах найтяжчої облоги Києва багато людей, навіть невіруючих, казали: «Ми бачили ангелів у небі!». Боже небесне військо під проводом Михаїла воює за нас і тим кличем «Хто, яко Бог!» дає нам сили перемагати навіть тоді, коли прагматичний людський розум казав західним аналітикам: «Більше, як три дні ніхто там не втримається». Сам факт, що я живий і є між Вами, — є свідоцтвом того. Просімо, щоб Господь Бог, наш найвищий і наймогутніший захисник, з усім воїнством небесним під проводом Архистратига Михаїла, сьогодні був поруч кожного і кожної захисниці України. Молімось, щоб на нас сповнилися Слова Євангельські: «Обороню їх і то негайно!», - підкреслив Блаженніший Святослав Шевчук.

В знак подяки за доброчинність та жертовність, з рук Отця і Глави УГКЦ, папську грамоту з благословенням отримав пан Василь Градовий, як головний меценат кам'яної композиції Ювілейного Хреста, також патріарші грамоти та єпископські грамоти отримали інші жертводавці, які спричинилися до встановлення Богородичних стел.

Владика Димитрій, єпарх Бучацький, теж подякував патріарху Святославу, митрополиту Василію Семенюку, владиці Івану Кулику, духовенству, владі, вірним та гостям за присутність та спільну молитву. Зокрема, єпископ подякував о. Андрію Лемчуку за жертовне та богопосвячене служіння Церкві й Божому люду, а Глава УГКЦ нагородив, як пароха храму, патріаршою грамотою.

З нагоди візиту до Бучацької єпархії, в честь 30 - літнього ювілею парафії та 500 - ліття м. Чорткова, пан Василь Градовий, після вітального слова, подарував для Блаженнішого Святослава, викарбуваний з білого мармуру, його єпископський герб, який був виготовлений у каменярні ПАП « Дзвін».

Останнім акордом ювілейних святкувань у Чорткові було освячення 15 автомобілів для ЗСУ, які приготували волонтери єпархії.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

«Молімось, щоб на нас сповнилися Слова Євангельські: «Обороню їх і то негайно!»», - Блаженніший Святослав, Гл https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2023/04022301/023.jpg#joomlaImage://local-images/2023/04022301/023.jpg?width=509&height=768 Super User