Неділя  29 травня для Чорткова була по-особливому урочистою. В цей день в нашому місті святкували незвичайний ювілей. Це сторіччя згромадження Сестер Пресвятої Родини, що було засноване в 1911 році у селі Гошів Долинського району Івано-Франківської області.

Вірні Української Греко-Католицької Церкви Чорткова і навколишніх сіл спішили до катедрального Собору св. Верховних Апостолів Петра і Павла, щоб розділити з сестрами їх радість. Дзвони урочисто голосили про те, що скоро розпочнеться Свята Літургія, приурочена до цього славного ювілею. А поки що всі очікували прибуття владики Тараса Сеньківа.

Сестри, що приїхали до нас зі Львова, Гошева та інших міст і сіл, нагадували зграйки ластівок, що клопоталися справами Господа. Одні біля входу в храм очікували зустрічі з владикою, інші давали дітям, що оточили їх тісним колом, останні настанови щодо привітання, а ще інші тихенько розспівували на хорах.

Зустріч сестер і вірян з владикою Тарасом була по-домашньому теплою, бо він для них близька і рідна людина, що виконувала священичі обов’язки в часи лихоліття, коли Церква перебувала в підпіллі, і в дуже непростий час легалізації УГКЦ.

На Службі Божій особлива благодать торкалася душі кожного, що брав у ній участь. На відправі крім владики були присутні багато священників, а ангельський спів сестер-монахинь єднав всіх присутніх з Богом.

Наприкінці Служби всі щиро вітали сестер з ювілеєм. Скромна, але така душевна трапеза, приготована працьовитими руками сестер, нагадувала справжнє родинне свято, на якому ювілярок привітали молоді обновляни, якими керує о. Андрій Лемчук, та вірні, доля яких якимсь чином пов’язана з долею сестер, дарували їм свої пісні і найкращі побажання.

Заключним акордом святкування стала духовна академія, що відбувалася в будинку культури ім. К. Рубчакової. В залі не було жодного вільного місця. Сестрички подбали про глядачів. Кожен присутній одержав в подарунок програму академії, буклет «Згромадження Пресвятої Родини та іконку Пресвятої Родини», копію ікони, що знаходиться в монастирі в Гошеві. На звороті іконки текст пречудової молитви за українську родину.

Ведучими цього богоугодного дійства були сестри Марія Кузь та Софія Летнянка, які вміло переплітали розповіді про діяльність згромадження протягом 100 років зі спогадами с. Тетяни і мирян про складні та водночас щасливі роки підпілля, і концертними номерами.

Відрадно, що у концерті брали участь діти. Це учасники міжнародного конкурсу «Пісня серця» 2010 року Ігор Поважний і Ангеліна Грицей, яких Бог нагородив чудовими голосами, та прекрасний дитячий хор Чортківської музичної школи. Авторські пісні, сповнені глибокого духовного змісту виконали Мар’яна та Ярослав Генки. Порадували своїм виконавським мистецтвом о. Володимир Заболотний, о. Дмитро Шувар, п. Ігор Андріїнишин. Брали участь у концерті  І. Голінаусказ із школи №5, родина  Майдаників та квартет Передзвін.

Але найбільше зворушення і захоплення одержали глядачі від духовного співу сестер Пресвятої Родини, що виконали пісні «Дорога до Бога», «Зневіра і молитва»,»Шлях серед самоти», «Дорога за Христом», «Хочу я з Тобою жить».

Святкування 100-річного ювілею Згромадження сестер Пресвятої Родини в нашому місті ще один дар нам, чортківчанам, бо маємо брати приклад з сестричок, які вийшли з підпілля сильними вірою, молитвою і духовною працею.

Сьогодні сестрички в нашому місті не відпочивають на лаврах, а катехизують дітей, проводять біблійні зустрічі, допомагають дітям розвивати у собі таланти, готують до першої сповіді і першого Святого Причастя, проводять по парафіях реколекції, «Канікули з Богом», літні табори, моляться за нас, несучи всім нам світло Христове.

п. Марія Гаєвська.

100-літній ювілей Згромадження Сестер Пресвятої Родини https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User