1-2 грудня 2010 року у Брюховичах поблизу Львова у приміщенні Реколекційного центру ім. Патріарха Йосифа Сліпого відбулась зустріч представників єпархій екуменічних комісій нашої Церкви. Під час дводенного тренінгу учасники змогли почути цікаві доповіді про основи екуменізму, про церковний діалог і співпрацю з іншими церквами. Також було представлено практичні вказівки щодо співпраці з іншими конфесіями. Слухачі мали можливість ознайомитись із документами, що стосуються даної проблематики та поділитись досвідом праці у своїх єпархіях.

Екуменізм (від грецьк. ойкумене — заселена земля, світ) — це назва руху, метою якого є досягнення повної єдності всіх християн. Як такий, екуменізм змагає до зближення лише християн, тобто тих, хто вірить у Святу Трійцю, хто хрещений в Ім’я Отця, Сина і Святого Духа і хто вірить у божественну й людську природу Ісуса Христа. Стосунки християн з послідовниками інших релігій чи світоглядів, зокрема новітніх сект чи релігійних рухів, не є темою цієї концепції. Екуменізм покликаний сприяти консолідації суспільства, відродженню християнської духовності та моралі, подоланню руйнівних наслідків комуністичного та інших видів тоталітаризму, утвердженню етичного виміру всіх проявів суспільного буття (витяг із Концепції екуменічної позиції УГКЦ).

Патріарх Йосиф Сліпий у Посланні «Про поєднання у Христі», видане в Римі 3 червня 1976 року пише: «Дивімося на своє власне духовне добро, на спасіння наших душ – і тоді буде між нами єдність, в першу чергу на церковному полі, а опісля на національному і державному»!

У 2007 році Синод єпископів УГКЦ вирішив створити Комісію для сприяння єдності між християнами. Метої комісії є координація екуменічного та між церковного служіння УГКЦ, допомога Патріярхові на Синоді у реалізації екуменічних та між церковних програм. Пізніше, були створені подібні комісії в кожній єпархії.

Тренінг у Брюховичах, організований головою патріаршої комісії о. др. Ігорем Шабаном, пройшов досить плідно і цікаво. Учасники цієї зустрічі виявили бажання зустрічатися частіше для кращого обміну досвідом праці у власних єпархіях. Було прийнято рішення провести в кожному єпархіальному центрі екуменічну молитву під час так званого Тижня молитов за єдність християн, що триває щороку з 18 по 25 січня, на яку запросити представників православних, католицьких, протестантських та інших християнських церков, що діють на території кожної єпархії.

о. др. Руслан Корнят

Зустріч-тренінг голів єперхіяльних екуменічних комісій у Брюховичах https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User