"Бог діє потужно, коли ми прощаємо", -  Владика Димитрій 

Владика Димитрій ( Григорак) на свято Степана Первомученика  9 січня 2023 р. Б., завітав до василіянської святині Преображення ГНІХ в м. Чорткові, очолив Святу Архиєрейську Літургію, під час якої дияконські свячення отримали піддиякони Василь Онишко та Степан Романів.

Разом з нововисвяченими дияконами молилися їхні родини та духовні провідники, які чисельно прибули на цю подію.

Звертаючись до вірних у своєму пастирському повчанні,  єпископ звернув увагу на прощення, що перемінює людину: "Сьогодні, у часі Різдва, ми переживаємо почуття радості, але є і почуття тривоги, бо Різдво - це теж і жертва. Бог дає свого єдинородного Сина. Син Божий прийшов у цей світ, щоб свідчити правду і любов. За цю правду і нині людей вбивають. Пізніше Ісус буде молитися: "Отче, прости їм, бо не знають що роблять". "Господи, не прийми їм цього за гріх", - скаже первомученик Степан. Але, саме ці моменти прощення і є початком нового людства. Тут є найбільша подія, яка нас веде до переміни серця - це прощення своїм ворогам.
Первомученик Стефан молився за своїх убивців і тою молитвою приніс більшу жертву ніж сама смерть".

Архиєрей роздумував: " В Старому Завіті молитва виглядала так: "Господи, споглянь і відомсти", а в Новому Завіті - "Господи прости їм", саме тут є переміна людини, нам це важко чинити. Як важко нині прощати тим, хто хоче нас стерти з лиця землі.

Ми щодня, молячись молитву "Отче наш",  кажемо: "Прости нам провини наші так, як ми прощаємо", отже маємо молитися не теоретично, а впроваджувати прощення у щоденне життя. Це важко. Це понад людські сили простити все з усього серця, ми всі є зранені війною, зло породжує зло, бо це є логіка диявола".

 Далі Владика продовжив: "Для людей це неможливо, а для Бога все можливо. Ми маємо цю силу Божої благодаті, бо маємо зв'язок з Богом через Таїнство Хрещення, ми є люди вільні. Чи я хочу простити? Чи хочу бути вільним від зла? Прощення діє не тільки на мене, а й на ворога, тоді Бог діє потужно, коли ми прощаємо".

"Мілітарна перемога ворога - це ще не повна перемога. Бог хоче знищити зло докорінно, перемінити людину так, як перемінив Савла на Павла, як перемінив сотника. Росія - це не просто територія - це глобальне демонічне зло, зброя її  не перемінить. Господь дав нам підказку через Фатімську Богородицю: " Моліться за навернення росії, щоб вона стала джерелом добра. Це дуже актуально зараз, ця молитва в очах Божих має величезну силу. Нехай нам Бог дасть свою  силу повністю перемогти зло, щоб росія стала нашим не ворогом, а другом", - завершив єпарх Бучацький.

Після Літургії, діти  з недільної катехитичної школи при парафії отців Василіян,  привітали всіх з Різдвом Христовим, представивши вертепне дійство.

Отець ігумен Іриней Бабинець, ЧСВВ, подякував Владиці Димитрію, священникам, парафіянам, дітям, батькам та сестрам - монахиням ЗССНДМ з м. Заліщики, ЗСПР та ЗСМ з м. Чорткова, які завітали на спільну молитву, побажавши щедрих Божих благословінь.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ 

"Бог діє потужно, коли ми прощаємо", -  Владика Димитрій  https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2023/10012303/013.jpg#joomlaImage://local-images/2023/10012303/013.jpg?width=1280&height=720 Super User