ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ ВЛАДИКИ ДМИТРА ГРИГОРАКА НА 2022 РІК БОЖИЙ

Всесвітлішим, всечеснішим і високопреподобним отцям, преподобним монахам і монахиням, дорогим братам і сестрам.

Вчора нас поховано з Тобою, Христе, - встаємо сьогодні з Тобою воскреслим, бо вчора нас з Тобою розп’ято. Тож і нас прослав, Спасе, у царстві Твоїм.

(Пісня 3 Канону Воскресної Утрені).

Христос Воскрес!

У складний і грізний час святкуємо сьогодні Воскресіння Христове! Але в яких би обставинах це свято не проходило, завжди нагадує нам про перемогу життя над смертю та дає імпульс надії і впевненості, що зло завжди буде переможене. Воскресіння є виявом безмежної і всеперемагаючої сили Любові Бога. Його любов ніколи не припиняла своєї дії і продовжує діяти від моменту падіння людини, творячи історію Спасіння, кульмінацією якої був прихід Бога в особі Господа Ісуса Христа. Прихід Бога завершився, як і було передбачено в пророцтвах Старого Завіту, перемогою: двері Раю відчинено, смерть переможено. Господь звершив те, для чого прийшов, -відчинив двері Раю Хрестом, переміг смерть Воскресіння. Зло зазнало поразки у вирішальній битві за людину. Але Бог не забрав свободу вибору в людини, тому за вибір кожного з нас ведеться боротьба. Злий дух програв війну, але намагається виграти локальні бої за людські душі, історія спасіння триває. Бог неухильно і безповоротно здійснює свій задум спасіння, якого ніхто і ніщо не в змозі зупинити.

Сьогодні в нашому церковному календарі свято Господньої перемоги – Воскресіння, а в реальному житті наш народ проходить свою Хресну дорогу. 

Кожна людина має свій хрест на дорозі життя, навіть ті, хто цього не знає чи уникає свого хреста, але ті, хто несуть свій хрест за Господом і разом з Ним, пізнають сенс хреста і свого життя.

Сьогодні вся нація об’єднана загальнонародною Хресною дорогою, яку принесла нам війна. Ми разом несемо спільний хрест-невимовні терпіння, страждання і смерті наших людей. Сьогодні весь світ дивиться на Українську Голгофу. Дивиться з тривогою як нас катують, розпинають, вбивають, і хочуть стерти наше ім’я. Зло, яке хоче нас знищити, показує своє страшне обличчя. Це той самий ворог, який століттями гнобив і нищив наш народ Голодоморами, терором, репресіями. Методи ті самі, що і сто років тому. Ворог застосовує перевірену зброю злого духа – страх і брехню. 

Бо саме духа свободи найбільше боїться наш ворог і той, хто за ним стоїть – дух злоби і ненависті, батько брехні і всякого зла – відвічний ворог людського роду. І зовсім не випадково знищуються наші міста і села, вбивають мирних жителів – це військові злочини, які не підлягають терміну давності, ворог здійснює свідомо і планомірно. Мета – посіяти страх в наших душах, страх, який паралізує волю до боротьби, робить людину рабом. Ця тактика сіяти страх – один з методів духовної боротьби, яку веде злий дух проти людини. Війна ведеться не лише на полі бою, але й на духовному фронті. Тому дуже необхідні є сьогодні, як ніколи, наші ревні і постійні молитви, піст і милостиня – успішні засоби в боротьбі зі злом. У цій війні стикаються два різних світи: світ свободи, добра і правди і світ рабства, страху і брехні. Сили надто нерівні. Це боротьба Давида проти Голіафа. Проте, ми знаємо, як закінчився той бій і віримо в нашу перемогу, бо ми, як і Давид, покладаємо всю надію на Бога, який є завжди з тими, хто бореться за правду і захищає своє існування. Хоча сили нерівні – ворог має набагато більше зброї, але стало очевидним для всіх, що не сама зброя є вирішальним фактором у війні, а ті, хто нею володіють. Весь світ побачив незламну силу духу наших воїнів і всього Українського народу. Звідки в нас ця сила? Напевне, Бог відповів нам на наші молитви. Ми багато молилися і постили за відвернення війни, але Бог допустив її; адже ворог мав непохитну злу волю розпочати війну. Він планував знищити нас за 3 – 4 дні, врахував кількість зброї і чисельність війська та багато чого  іншого, але не взяв до уваги плану Божого.

Бог є присутній в історії людства і відповідає на мольби і прохання людей. І наші молитви не були даремними. Бог відповів, хоч не так, як ми хотіли. Він дав нам духовну силу - духа стійкості, відваги, непохитну надію і впевненість в нашій перемозі. Дав мудрість нашим командирам, геройську відвагу нашим воїнам та непереможного і безстрашного духа всьому нашому народу. Саме цього найбільше боїться ворог, але Бог неухильно здійснює свій план щодо нас і щодо нього теж, а Божий план здійсниться за будь-яких обставин.

Господь неминуче здійснить свій задум спасіння людства, в тому числі, кожного народу і кожної людини. І ніхто не в силі зупинити здійснення Божого плану. Він об’єднав весь наш народ у цій боротьбі за своє існування, наша нація стала великою родиною і єдиним твердим монолітом, який вже жодна сила не здолає. Це теж відповідь Бога на наші молитви. Бог хоче бачити нас своїм Божим народом. Господь з нами у цих випробуваннях. До нас сьогодні зверненні слова, сказані Ним через пророка Ісаю: «Бо Я - Господь, Твій Бог. Я держу тебе за правицю. Я тобі говорю: не бійся, Я тобі допомагаю» (Ісая 41:13). «На ніщо обернуться і зникнуть ті, що воюють проти тебе» (Ісая 41:12). І хоча зараз триває наша Голгофа, але знаємо, що Голгофа закінчиться і буде воскресіння – обов’язково буде перемога. Як би не лютував ворог – він вже програв цю війну морально і духовно. Наші вороги хочуть бути великими, але є дуже низькими морально і духовно. В цьому їхня найбільша проблема.

Так, нам важко, але просимо сили в Бога, щоб вистояти, адже сам Господь просив і отримав від Отця силу на Свою Хресну дорогу. І ми теж просимо: «Хай буде не наша, а Твоя воля, Отче, бо якщо Ти допустив цю хресну дорогу, то обов’язково завершиш її воскресінням». Тому ми впевнені в нашій перемозі, тільки просимо, щоб ціна не була занадто великою.

Нехай світло Христового Воскресіння освітить непохитною надією і вірою в Господню перемогу всіх нас – в темних і холодних підвалах, в напівзруйнованих будинках, в землянках, в місцях тимчасового або постійного перебування з причини вимушеного переселення, всіх, хто є далеко від родинного дому, в інших країнах, наших людей на тимчасово окупованих територіях, які є в небезпеці смерті, наших волонтерів, які, часто з небезпекою для життя, допомагають потребуючим, і, особливо, наших воїнів – всіх наших захисників, які зараз захищають наше свято і від яких, у великій мірі, залежить доля народу і кожного з нас. Нехай Воскреслий Господь залікує рани і полегшить своєю благодаттю біль втрат наших рідних і близьких, які загинули в цій війні. Сьогодні свято, яке святкує вся Церква – і ті з нас, хто вже в Небі, і ми, тут, на землі. Сьогодні свято Воскресіння нашого Господа – день Його перемоги, яка є джерелом нашої перемоги!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

+ Димитрій Григорак

Єпарх Бучацький УГКЦ

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ ВЛАДИКИ ДМИТРА ГРИГОРАКА НА 2022 РІК БОЖИЙ https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2021/16092105.jpg#joomlaImage://local-images/2021/16092105.jpg?width=563&height=750 Super User