Владика Димитрій Григорак у Запоріжжі: Господь прийшов, щоб зустріти людину і змінити хід історії

15 лютого, в день свята Стрітення Господнього, владика Степан Меньок, екзарх Донецький УГКЦ, відзначав 20 річницю архієрейської хіротонії. З цієї нагоди в запорізькому храмі святого Володимира відбулась урочиста Архієрейська Божественна Літургія за участі чотирьох єпископів.

Богослужіння очолив ювіляр – владика Степан – у співслужінні владик Димитрія Григорака, єпарха Бучацького, Яна Собіло, єпископа-помічника Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ, та Петра Лози, єпископа-помічника Сокальсько-Жовківської єпархії, а також великої кількості священнослужителів з різних куточків екзархату.

Гомілію під час Літургії виголосив владика Димитрій. Архієрей звернув особливу увагу на тему зустрічі, з якою пов’язане саме свято Стрітення.

«Зустріч з Богом є визначальною, тому що Бог є світлом, яке показує нам нашу дорогу, той шлях, для якого ми створені – бути щасливими і йти до вічного щастя. Цей шлях – єдиний. Пізнати його, як вчить нас Святе Письмо, це мудрість мудрого», – наголосив архієрей.

Господь приходить задля того, щоб зустріти людину 

«Зустрічі бувають різні – і добрі, і злі. Якби наші батьки не зустрілись, то нас не було б на світі. Також пам’ятаємо, що з зустрічі Ама і Єви зі злим духом розпочалась драма людства, яка триває дотепер, але сам Господь прийшов, став людиною, щоб зустріти людину, щоб спинити цю драму, щоб змінити хід історії людства. Зараз для нас дуже важливою є зустріч з Богом. 

Щоб відбулася зустріч, потрібно три речі: по-перше, бажання зустрічі, по-друге, відкритість на іншого, і по третє, можливість слухати іншого. Ось тут важливо мати можливість слухати Бога і важливо, що саме Бог нам каже зараз, в цей момент. Різні голоси сіють паніку, але в нас паніки не має, тому що ми впевнені в Бозі, і для того, щоби розвіювати страх, потрібна молитва. Що єднає нас з Богом? Молитва!»

Немає сили більшої за смиренну молитву 

«Молитва особи – це одна справа, а  коли молиться увесь народ – це зовсім інше. Один кардинал казав: «немає в світі сили могутнішої, ніж смиренна молитва об’єднаного Божого народу. Це те, що ми зараз маємо: наш синод нас закликає і ми молимося. Треба молитись ще більше – не раз на тиждень, а щодня, навіть щогодини. Є така практика молитви, коли щогодини молиться хтось з парафії».

На завершення владика Димитрій підбадьорив присутніх словами зі Святого Письма:

«Сьогодні Бог говорить до нас словами зі Святого Письма, з книги пророка Ісаї: “Я - Господь, твій Бог, я держу тебе за правицю, я тобі говорю: Не бійся, я тобі допомагаю”» (Іс. 41, 13) 

По завершенні Божественної Літургії єпископи, священнослужителі, монахині та миряни привітали владику Степана з ювілеєм єпископського служіння, а канцлер Донецького екзрахату отець Андрій Бухвак зачитав вітальну грамоту від Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ.

З вітальним словом до екзарха звернувся також владика Фотій Давиденко, єпископ Запорізький і Мелітопольський Православної Церкви України.

Пресслужба Донецького екзрахату УГКЦ

Фото: сестра Лукія Мурашко

Владика Димитрій Григорак у Запоріжжі: "Господь прийшов, щоб зустріти людину і змінити хід історії https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2022/210222.jpg#joomlaImage://local-images/2022/210222.jpg?width=2048&height=1363 Super User