Стела Покрови Пресвятої Богородиці біля Катедрального Собору Верховних Апостолів Петра і Павла у м. Чорткові, як подяка за життя

14 жовтня 2021 р. Б. Владика Димитрій Григорак, ЧСВВ - єпарх Бучацький, освятив стелу Пресвятої Богородиці біля Катедрального Собору Верховних Апостолів Петра і Павла в м. Чорткові. 

Перед освяченням діти, під проводом катехитки п. Світлани Савіцької, представили присутнім чудову творчу композицію, у якій віршами та піснями прославили Божу Матір, як особливу опікунку України. Владика Димитрій, звертаючись до присутніх, зокрема до захисників з Чортківської військової частини, привітав всіх з святом Покрови Пресвятої Богородиці, з Днем захисника України та побажав мати відвагу у радощах і в смутках прибігати під її материнський Покров.

Також, у цей день, єпископськими подячними грамотами були нагороджені командир військової частини Сандул Микола Миколайович та пан Юхим Макотерський, як жертводавець.

Парох храму о. Андрій Лемчук поділився думками щодо цієї події: «Пожертва для стели Покрови Пресвятої Богородиці, освячення якої відбулося, прийшла до нас несподівано. Ідейний задум прославити Божу Матір та подякувати їй за оздоровлення і збереження життя зродився у серці пана Юхима Макотерського, він же повністю і профінансував першу стелу, за що йому висловлюємо велику вдячність і обіцяємо молитву. До реалізації задуму взявся львівський архітектор п. Михайло Федик, і це йому дуже майстерно вдалося».

Слід зауважити, що таких стел довкола Катедрального Собору разом має бути вісім, вони відображатимуть події з життя Пречистої Діви Марії, а саме: 1. Покров Пресвятої Богородиці; 2. Успіння Пресвятої Богородиці; 3. Співстраждання Пресвятої Богородиці; 4. Благовіщення Пресвятої Богородиці; 5. Стрітеня; 6. Введення в храм Пресвятої Богородиці; 7. Різдво Пресвятої Богородиці; 8. Зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною. Все залежить від доброї волі жертводавців, які забажають вкладати свої пожертви у даний проект, щоб ще більше прославити Божу Матір, живучи тут на землі. 

Перша стела відображає Покров Богородиці, яка заступається за українських дітей. Діти, в українському строї, молячись, взивають від імені всіх нас: «Пресвята Богородице, спаси нас». Стаючи християнами, ми носимо у своїй душі незатерту печать Таїнства Хрещення, разом з тим, ми стаємо дітьми Божої Матері. «Ще не чувано ніколи, щоб вона не помогла...», - співаємо ми у наших церковних піснях і віримо у сильне заступництво Діви Марії. Материнського покрову у Божої Матері з прадавніх віків шукали наші предки, королі, князі та гетьмани. З її ім'ям та молитвою на устах: «Під Твою милість прибігаєм» вірні сини і доньки захищали, у всі періоди і аж дотепер, рідну землю від ворогів. У запорізьких козаків було особливе вшанування Богородиці-Покрови, як заступниці та захисниці від ворога. Головна січова церква завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному козацькому курені. Зображали її й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи.

У знакове свято для українців, після освячення стели Покрови Пресвятої Богородиці, парафіяни Катедрального Собору подарували солодощі для наших захисників, як знак подяки за мирне небо над головою.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

Стела Покрови Пресвятої Богородиці біля Катедрального Собору Верховних Апостолів Петра і Павла у м. Чорткові, https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2021/15102101/004.jpg#joomlaImage://local-images/2021/15102101/004.jpg?width=960&height=640 Super User