У перших числах червня 2008 року Колегіальний трибунал Сокальсько-Жовківської єпархії у карних процесах ієромонахів ЧСВВ Іллі А. Догнала, Методія Р. Шпіржіка, Маркіяна В. Гітюка та священика Роберта Обергаузера виніс вироки на першому ступені суду, а саме, що зазначені священики повинні бути покарані великою екскомунікою. У вироку згідно із законом було зазначено, що "хто вважатиме себе покривдженим даним вироком має право протягом 15 корисних днів від відомості про оголошення вироку апелювати до Трибуналу Верховного Архиєпископа УГКЦ за адресою: площа Святого Юра, 5; м. Львів, 79000; Україна", - це зазначені священики зробили 12 червня 2008 року.

Колегіальний Трибунал Верховного Архиєпископа УГКЦ на другому ступені суду, розглянувши апеляцію ієромонахів ЧСВВ Іллі А. Догнала, Методія Р. Шпіржіка, Маркіяна В. Гітюка та священика Роберта Обергаузера від вироків, на засіданні 29 серпня 2008 року, вболіваючи за добро Церкви, а також духовне добро вірних і в ім\'я Пресвятої Трійці, призиваючи поміч Святого Духа, визнав правові і фактичні аргументи вироків, винесених на першому ступені судочинства, потвердив ці вироки, яким визнано зазначених осіб винними у вчинені злочинів, а саме:

- незаконне присвоєння уряду та незаконне виконування служіння (порушення кан. 1462 ККСЦ);

- розпалювання бунту та ненависті проти місцевого ієрарха Владики Михаїла (Колтуна) і Верховного Архиєпископа Києво-Галицького Любомира (Гузара) та підбурювання підлеглих до непослуху щодо них (порушення кан. 1447 §1 ККСЦ);

- нанесення кривди та важкої шкоди добрій славі вищезгаданих особі та інших ієрархів УГКЦ через наклепи (порушення кан. 1452 ККСЦ);

та виніс кару великої екскомуніки. Вирок, винесений Апеляційним трибуналом, є остаточним.

"Що стосується інших осіб - духовних і мирян, які співдіяли та підтримували вказаних священиків, Трибунал Верховного Архиєпископа УГКЦ застерігає, що їхній канонічний статус у Католицькій Церкві є під загрозою з огляду на небезпеку приєднання до групи осіб, які вчини важкі злочини. Тому цей Трибунал закликає їх підпорядкуватися рішенням Єпископа Сокальсько-Жовківської єпархії Греко-Католицької Церкви та ієрархів цієї Церкви", - читаємо у декреті Владики Михаїла (Колтуна), який видано 10 вересня 2008 року за результатами судового процесу.

"Вирок церковного суду першої і другої інстанції засвідчує болючий для Церкви факт, що через свої амбіції, слова, поведінку священики Ілля А. Догнал, Методій Р. Шпіржік, Маркіян В. Гітюк та Роберт Обергаузер поставили себе поза церковною спільнотою, поза межі Католицької Церкви. Вони говорили, що бажають реформувати Церкву, робити для неї добро. Однак через свій спосіб діяння вони завдали церковному тілу тільки шкоди і терпіння через замішання, яке посіяли своїми висловлюваннями у серцях вірних. Щиро сподіваюся, що судовий вирок стане для них нагодою застановитися та критично поглянути на свої дії, які спричинили такий сумний підсумок", - у коментарі для Департаменту інформації сказав Блаженніший Любомир.

Департамент інформації УГКЦ

Завершився судовий процес у справі "підгорецьких отців" https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User