Архиєрейська Божественна Літургія в 33-ту Неділю по Зісланні Святого Духа

21 січня 2024 р. Б., в 33-ту Неділю по Зісланні Святого Духа, день пам’яті преподобного Максима Ісповідника Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію  в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла.

Аналізуючи недільне Євангеліє, Владика Дмитро звертає особливу увагу на значення багатства в житті християнина, на важливість християнського милосердя і добрих справ. Владика проповідує: «В сьогоднішньому Євангелії від Луки ми чуємо історію про багатого знатного чоловіка, який ставить Господу важливе питання про вічне життя. В цій історії йде мова зовсім не про багатство, а про спосіб мислення людини. Чим більше людина накопичує багатства, тим більше стає від нього залежною. Проте, коли приходить смерть, людина залишає всі свої багатства і стає перед Богом лише із багажем своїх добрих діл. Головне завдання в житті – залишитися людиною. Чим більше людина віддає, тим більше стає особистістю, тому, в цьому сенсі багатство не є злом. Є люди, які залишаючи все багатство цього світу, йдуть за Ісусом. Це великі святі нашої Церкви: святий Антоній Великий, святий Василій Великий, святий Франциск. Вони почули поклик Бога і, покинувши найбільші земні багатства, впевнено йшли за Господом».
Далі Владика звертається до постаті знаного духовного діяча Митрополита Андрея Шептицького. «Митрополит Андрей Шептицький віддавав все, що було у його власності, для добра народу і Церкви. Він будував майбутнє України, розвивав культурну, економічну, політичну сферу, підтримував талановиту молодь. Багатством він приніс багато користі для людей. Це є прикладом справжнього розуміння значення багатства», - говорить Владика Дмитро.

На завершення проповіді Архиєрей роздумує: «Ми живемо в складні часи, де багатство має велике значення. Вміння ділитися своїм багатством – це ознака справжньої любові. Десятки мільйонів діляться своїм багатством із потребуючим, тому сьогодні мало лише перемогти ворога у цій війні, треба перемогти ворога в собі, того, який спонукає нас до злих вчинків».

Недільне Богослужіння завершилося Архиєрейським благословенням та спільною молитвою за Україну.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Архиєрейська Божественна Літургія в 33-ту Неділю по Зісланні Святого Духа https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2024/270124/012.jpg#joomlaImage://local-images/2024/270124/012.jpg?width=1024&height=768 Super User