Архиєрейська Божественна Літургія в перший день Нового року

1 січня 2024 р. Б., в свято Обрізання Господнього та день молитовного спомину святого Василія Великого, Архиєпископа Кесарії Каппадокійської Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла.

Урочисте Богослужіння в перший день Нового року зібрало у храмі багато вірних. Спільна молитва цього святкового дня об’єднала всіх у спільному прагненні миру і спокою, добробуту в Новому році. Також 1 січня своє День народження святкує Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, тому літургійне моління цього дня було звернене і в особливих проханнях за здоров’я Владики.

Розмірковуючи над літургічним змістом сьогоднішнього дня, Владика Дмитро зазначив: «Сьогодні ми святкуємо два великих свята – Найменування Господа нашого Ісуса Христа і день молитовної пам’яті святого Василія Великого. Сповняючи юдейський звичай, Марія і Йосиф приносять Ісуса до Єрусалимського храму для обрізання і призначення імені. Далі в євангельській оповіді ми чуємо про подію віднайдення Ісуса в храмі серед учителів і книжників. Пошуки Ісуса дуже схвилювали Марію і Йосифа. Цей епізод розпочинає важливі євангельські події, в яких оповідається про значення і зміст приходу Христа на землю». 

Далі Владика звертається до постаті святого Василія Великого. «Господь дає святому Василію неземну мудрість. Його праці відкривають нам знання про Бога, основні догми віри, які має приймати кожен християнин. Завдяки духовним подвигам трьох великих святих, серед який і святий Василій Великий, маємо знання про Бога, про його природу. Всі ці догми закладені у Символі віри, який ми промовляємо на кожній Святій Літургії», – підсумовує Архиєрей.

Перемістившись в площину сучасних подій Владика Дмитро цитує Святе Письмо: «Мудрість розумного – знати свій шлях. (Книга Приповістей) Тому кожному з нас треба знати свою дорогу. Єдиний шлях всього нашого народу – вистояти і перемогти!».

Після спільної молитви за Україну Преосвященний Владика Дмитро привітав усіх з Новим 2024 роком, побажавши присутнім Божої милості і стійкості у вірі. Відтак, линули привітання з нагоди Дня народження Владики Дмитра від спільнот Катедрального Собору, священиків, гостей. Чисельні многаліття і побажання завершили Богослужіння цього недільного дня.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Архиєрейська Божественна Літургія в перший день Нового року https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2023/06012401/010.jpg#joomlaImage://local-images/2023/06012401/010.jpg?width=1024&height=768 Super User