Служіння Царських Часів в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла м. Чорткова

22 грудня 2023 р. Б. в день пам’яті святої великомучениці Анастасії та в часі передсвяття Різдва Христового Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив чинопослідування Великих (Царських) Часів та Архиєрейську Божественну Літургію в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла у м. Чорткові.

Великі (Царські) Часи – це особливе Богослужіння, яке служиться лише тричі в році, а саме напередодні (у навечір’я) свят Різдва, Богоявлення та у Велику П’ятницю. Важливо підкреслити, що служба Великої П’ятниці особлива, і має свої власні піснеспіви та читання, в той час коли служби Різдва та Богоявлення майже не відрізняються. «Царськими часами» це богослужіння називається тому, що раніше на ньому молилися царі, а в кінці служби їм виголошували особливі «многоліття».

Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ разом із духовенством Катедрального Собору розважав над духовно глибокими молитвами та псалмами, які наповнюють це давнє Богослуження.             

Під час Архиєрейської Божественної Літургії Владика Дмитро промовив: «Різдво Христове дає нам велику надію на перемогу, адже Бог засвідчує свою присутність серед нас. Очікування приходу Христа має бути часом глибокої призадуми над власним життям. Господь приходить в наше життя і народжується в наших душах – це велике таїнство, яке треба вміти розпізнавати. Сьогодні Господь пропонує нам свою допомогу. Але все залежить від нашого рішення – приймати чи не приймати Господа в своє життя».

Архиєрейська Божественна Літургія завершилася спільним молінням за Україну.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Служіння Царських Часів в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла м. Чорткова https://www.buchacheparchy.org.ua/images/2023/27122304/009.jpg#joomlaImage://local-images/2023/27122304/009.jpg?width=1024&height=768 Super User