Зустріч Блаженнішого Любомира (Гузара) Архиєпископа-емерита УГКЦ з громадою м. Чорткова,  на запрошення Правлячого Архиєрея  Бучацької єпархії Владики Дмитра Григорака, відбулася в Будинку Культури ім.К. Рубчакової  8  лютого 2013 р.Б.

Перша частина зустрічі включала повчальне слово владики-емерита, у якому  він старався донести важливість соціального служіння УГКЦ в теперішній час. Зокрема Блаженніший наголосив: «Соціальне служіння церкви –це і  є материнське обличчя церкви. Церква, як  та добра мати, яка дбає за своїх дітей. В Україні такі соціальні  тижні почалися в другій половині 30-их рр., ще  за Митрополита Андрея Шептицького,  і аж тепер ті тижні відновляються. Вони тривають подекуди тиждень, а часом і 3 дні. Під час тих днів відбувалися зібрання, на яких духовні особи вияснювали  розуміння соціального служіння. А також  робили конкретні заходи – відвідували потребуючих:  сиріт, самітніх, пристарілих. Сьогодні ми матимемо тут таку соціальну  годину, і моїм завданням є пригадати, щоб  ми один про одного думали,дбали, відчували,  що ми не є самі .

   Також Архиєпископ-емерит  пригадав учасникам зустрічі, що в УГКЦ  існує комісія справедливості і миру, яка кожного року вибирає тему соціального служіння і впроваджує її в життя.

Минулорічна тема –соціальне сирітство,на яку звернув велику увагу Блаженніший, сказавши:  «Ми, як християни, маємо розуміти - навіть найкращий дім для сиріт не створює умов, в яких дитина може нормально розвиватися. Дитина потребує особливої опіки і любові, яку її дає власна родина. Друга річ - це діти, які втікають з дому через недбале ставлення батьків до них, це - діти вулиці. Проблема є глибша, бо є нерозуміння батьківства у подругів, які народжують дітей. Потрібно підготовляти людей, які одружуються, щоб не тільки народили дитину, але щоб про неї дбали і дали їй відчути оту любов. Наш поет Т. Шевченко писав: «Раз добром налите серце повік не охолоне.» Маємо старатися,  щоб не допускати до насильного сирітства.
«Християнин має бути дуже свідомий свого відношення до всіх людей, не вистачає тільки молитися і ходити до церкви. Якщо б ми над цими темами дуже серйозно  застановилися – багато проблем з нашого життя би позникали»,  закінчуючи своє звернення, підкреслив Блаженніший Любомир Гузар.

В другій частині зустрічі присутні в залі мали змогу дати питання на теми, які їх хвилюють. Вкінці представники місцевої та районної влади привітали почесного гостя з 80-літнім ювілеєм.

ЗУСТРІЧ БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА (ГУЗАРА) АРХИЄПИСКОПА – ЕМЕРИТА УГКЦ З ГРОМАДОЮ М.ЧОРТКОВА https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User