Всесвітліші, Всечесні та Преподобні отці, Преподобні брати і сестри,
Дорогі у Христі брати і сестри Тернопільсько-Зборівської архиєпархіальної та митрополичої спільноти

Христос Рождається!

«Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу: Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь. І ось вам знак: знайдете дитя сповите, що лежатиме в яслах». (Лк. 2, 11-12)

Щаслива та радісна вістка сьогодні наповнює вселену, заохочує переступити через усяку тривогу, страх та розпач:

«Возвеселімся всі разом нині:Христос родився в бідній яскині! посліднім віком став чоловіком».

Народився Спаситель, щоб примирити людину з Богом та через дар віри повернути нас до блаженного, впевненого вічного життя. «Бог предвічний народився, прийшов десь із небес, щоб спасти люд свій весь і утішився.

В Вифлеємі народився: Месія, Христос наш, і Пан наш, для всіх нас нам народився».

Найперше прославляймо разом Бога та піднесімо нашу молитву подяки за Його безцінну батьківську любов.

«Слава Богу!» заспіваймо. честь Сину Божому і Пану нашому поклін віддаймо».

Також у світлі Христового Різдва ми покликані сьогодні задуматись на нашою вірою, наскільки вона є твердою та дієвою. Святіший Отець Папа Венедикт XVI проголосив 2013-й - Роком Віри, аби сприяти відродженню християнської віри й моралі у світі. «Рік Віри є запрошенням до автентичного і нового навернення до Господа, єдиного Спасителя світу», наголошується у Апостольському листі Папи Porta Fidei з нагоди проголошення Року Віри.

У своїй першій катехитичній науці приуроченій Року Віри Святіший Отець заохочує християн світу «повернутися до Бога, поглибити свою віру та відважніше нею жити, зміцнювати приналежність до Церкви, «учительки людства», яка через проголошення Божого слова, відправу Святих Таїнств та діла милосердя веде нас до зустрічі та пізнавання Христа, справжнього Богочоловіка».

У 2013 році Божому будемо святкувати також 20-ту річницю створення Тернопільської єпархії, яка за ці роки зросла до Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та митрополії. Ці урочини стануть доброю нагодою застановитися над сучасним станом нашої духовності, подякувати Богові за дар вільно молитися рідною мовою, будувати прекрасні храми, розвивати живі парафіяльні спільноти, заклади християнського виховання та просвітництва. Пригадуючи двадцятилітній період відродження та зростання нашої митрополії заохочую усіх до щедрого та сміливого свідчення віри серед тих, що живуть поруч з нами, але продовжують блукати у темряві цього світу. Нажаль ще багато наших співбратів не знають Христа, обминають дорогу до храму, живуть виключно примарними ідеалами земного життя, перебувають в рабстві гріха та пристрастей.

«Світу гласімо Господа явно, о которім вже пророки давно. Пророкували, проповідали, що ся народить Цар віків».

При цій радісній нагоді Різдвяних свят хочу скласти вам дорогі у Христі, мої сердечні побажання. Нехай вони сьогодні дійдуть до кожного особисто, до всіх родин, сімей, богопосвячених спільнот, тих, хто живе на теренах митрополії чи через життєві обставини перебуває поза рідним домом. Щирі вітання духовним отцям, преподобним монахам та монахиням, студентам духовної семінарії. Усім тим, хто є співучасниками та співпрацівниками мого архипастирського служіння. Рівно ж усім, хто стоїть біля керма влади, мужам науки, учителям, творцям слова, митцям, хто жертовно працює для добра України.

Особливі вітання усім немічним, самотнім, тим, хто розділяє з Христом страждання у щоденному житті. Радіймо, бо сьогодні день нашої надії!

Засилаю усім вам моє архиєрейське благословення: Благослови нас, Дитятко Боже,  дари нас нині любов’ю, най ціла сила пекла не зможе. Нас розділити з Тобою. Благослови нас, ми ж Твої діти, Христос родився: Славіте»!

Благословення Господнє на Вас!

† Василій СЕМЕНЮК,
архиєпископ і митрополит
Тернопільсько-Зборівський

Дано при архикатедральному соборі
Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Тернополя
22 грудня 2012 р. Б.

Різдвяне послання владики Василія Семенюка до вірних Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User