Всесвітлішим і Високопреподобним Отцям, Преподобним монахам і монахиням, дорогим Братам і Сестрам!
Христос Рождається!

«Народ, що в пітьмі ходить,побачив світло велике;
над тими, що живуть у смертній тіні, світло засяяло»
(Іс. 9,1).

Апостол і євангелист Іван у першій главі свого Євангелія написав: «Споконвіку було Слово, і з Богом було Слово, і Слово було ­– Бог… У Ньому було життя, і життя було – світло людей. І світло світить у темряві, і не пойняла його темрява… Справжнє то було світло – те, що просвітлює кожну людину. Воно прийшло у цей світ».

Сьогодні ми святкуємо Різдво Христове – цю унікальну і виняткову по важливості подію, яка сталася колись в історії. Прихід Господа – це прихід вічного Світла. Господь Ісус Христос – вічне Слово Отця, Споконвічне Світло, правдивий Бог і правдива людина, прийшов до людей, щоб розвіяти темряву.

Є різне світло. Є світло, завдяки якому очі нашого тіла бачать навколишній світ, а є світло, яке від Бога походить, завдяки якому очі нашої душі стають здатними бачити правду і можуть відрізняти добро від зла. Боже світло, крім цього, приносить в людську душу мир, любов, радість – дає людині можливість жити в Божій благодаті.

Щось подібне пережили апостоли на Таворі під час Переображення Господа, і, напевне, цей стан душі був у всіх присутніх у вертепі біля Божої Дитини тієї різдвяної ночі. Це світло очищує і переображує людину, обожествлюючи її.

Але є ще і темрява. Темрява, як і світло, теж є різна. Є темрява, яка закриває від тілесного зору людини навколишні предмети. А є темрява, яка закриває від духовного зору людини правду, робить її нездатною розуміти себе та інших, відрізнити добро від зла. Це темрява зла, яка прийшла у світ через гріх.

Як розігнати темряву? Відомо: щоб розвіяти темряву, треба запалити світло: сірник, свічку чи будь-який світильник – і темрява відступить. Темрява відступає тільки перед світлом. А як розвіяти темряву зла? Теж, відносно, просто: треба засвітити світло добра. Темрява гріха відступає перед світлом святості, пітьма неправди – перед світлом правди, ненависть – перед любов’ю. Зло відступає тільки перед добром. Але одна свічка не прожене всієї темряви: вона освітлює тільки невеликий простір навколо себе. Щоб відігнати темряву звідусіль, треба запалити багато свічок. Темрява зла  відступить там, де буде горіти світло святості життя праведної людини. На відміну від світла однієї свічки, світло святості однієї людини може просвітити душі тисяч людей. І чим більше буде тих, хто світить світлом Христової віри і добрих діл, тим менше буде мороку зла серед нас.

Тим із нас, хто хоче прогнати темряву зла з нашого життя, треба пам’ятати хоча би дві важливі речі. Найперше, треба самим перестати брати участь у ділах темряви, відкинути гріх, самим не бути темрявою: «Ви були колись темрявою, тепер же – світлом у Господі: поводьтеся ж як діти світла» (Еф. 5,8). По-друге,  і найголовніше, пам’ятати, що ніхто з людей не є джерелом того справжнього світла, яке перемагає темряву. Немає іншої сили, яка би перемогла зло, крім Господньої сили, нема іншого світла, яке би розвіяло пітьму зла, як тільки Споконвічне Світло – Господь Ісус Христос: «Я – світло  світу. Хто йде за Мною, не ходитиме в темряві, а матиме світло життя» (Ів. 8, 12).

Темрява буде існувати доти, доки люди будуть цього хотіти, бо, нажаль, багато є людей, які бажають бути в пітьмі: «Світло прийшло у світ, люди ж більше злюбили темряву, ніж світло, – лихі бо були їхні діла. Бо кожен, хто чинить зло, ненавидить світло, тож і не йде до світла, щоб не виявились діла його» (Ів. 3, 19). Любителі темряви, як колись за часів Христа, так і до нині, воюють проти Господнього світла. Вони не воюють безпосередньо проти Бога, бо вже не можуть Його розіп’ясти – Він  недосяжний для них, але переслідують синів світла, які не хочуть бути темрявою. Кожна людина під час свого туземного життя вибирає: чи бути їй зі світлом, чи з темрявою; чи поширювати світло, чи ще більше згущувати морок.

Жаль тих людей, які хочуть бути в темряві, бо: «Горе тим, що зло добром звуть, а добро злом, що з пітьми роблять світло, а зо світла – пітьму…» (Іс. 5, 20). Вони не хочуть бачити Господнього світла сьогодні, тому можуть не побачити його ніколи. Таких життя буде прожите даремно.

Але нехай таких нещасних не буде зовсім! Нехай всі вони вийдуть з темряви до Божого світла, нехай почнуть жити у правді і ввійдуть у життя, гідне людини як істоти богоподібної. «Бог хоче, щоб всі люди спаслися і до пізнання істини прийшли» (з чину св. Таїнства Хрищення). Кожному, хто бажає спастися, треба прийняти цю головну істину, що тільки Він – Господь Ісус Христос – єдиний Спаситель світу. Іншого немає. Він – єдине істинне світло: «Я – світло, на світ прийшов, щоб кожен, хто в Мене вірує, не перебував у темряві» (Ів. 12, 46).

Бажаючи спасіння всім, Господь прагне просвітити світлом життя душу кожної людини, не руйнуючи, водночас, її вільної волі. Тому Спаситель закликає кожного з нас долучитися до діла спасіння, щоб приклад нашого життя заохотив тих, хто заблукав, вибрати дорогу світла. Господь заохочує нас: «Ви – світло світу… так нехай світить людям ваше світло…» (Мт. 5, 16). Не біймося бути світлом. Будьмо синами світла, відкиньмо назавжди від себе темряву. Нехай безперешкодно світить в нас світло Господнє. Намагаймося кожного дня світлом правди і щирої молитви, лагідних слів і добрих справ усувати темряву неправди, несправедливості, всякого гріха і зла з нашого життя. Саме таким чином Господь поборює пітьму, бо розвіяти темряву світу означає розвіяти її в душах людей, в яких вона перебуває.

Сьогодні в яслах, в убогому вертепі, лежить Боже Дитя. Прийшов довгожданий Месія – Христос, прийшло наше спасіння, засяяло на землі справжнє Світло! «Христе, Ти світло істинне, що просвітлює і освячує кожну людину, яка приходить у світ» (з Архиєрейського чину Божественної Літургії св. Івана Золотоустого).

Нехай світло, яке сьогодні сяє з вифлеємського вертепу, просвітить душу кожної людини, увійде в кожну нашу родину, нехай назавжди прожене пітьму з нашого життя. Нехай Христове світло переможно засяє по всій нашій Україні та в усьому світі!

Христос Рождається!

+ Димитрій Григорак
Єпископ Бучацький

Різдвяне послання Владики Дмитрія єпископа Бучацького https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User