14-15 грудня 2012р.Б. Преосвященний владика Дмитро Григорак, як Голова Синодального комітету сім’ї та родини, взяв участь у міжнародній конференції на тему «Християнська родина в сучасному світі», яка відбулася у м. Моршин (Стрийська єпархія). У своєму вступному слові владика звернув увагу на те, що ніколи в історії людства не ставилась під сумнів сутність подружжя,  як союзу між чоловіком і жінкою, оскільки в наш час диявол намагається зруйнувати людство шляхом перекрученого розуміння родини через можливість узаконення одностатевих шлюбів.

Також Преосвященний владика Дмитро наголосив на тому, що та нація, яка в цей складний час зможе захистити і зберегти інститут родини,  буде мати майбутнє. Саме тому, зазначив владика, Церква, захищаючи родину, подружній зв'язок у тому вигляді, в якому його створив Господь, покладає велику надію на діяльність комісії родини.

В першій частині конференції були доповіді о. проф. Єжи Гоцко на тему: «Християнська родина перед викликами сучасності», магістра релігійних наук п. Марії Кочерган на тему: «Особливості мотивації молодих подруж для особистісного та духовного зросту», та доктора морального богослів’я о. Ігоря Дмитренка на тему
: «Суспільно-економічне явище, яке негативно впливає на сучасну сім’ю та родину в Україні».

Після обіду Владика Дмитро провів дві реколекційні науки для голів єпархіальних комісій родини та для викладачів центрів передподружнього приготування. У своїх науках владика підкреслив те, що для становлення людини у її повноті, як образу і подоби Божої, необхідний зв'язок із Творцем. Цього найкраще досягаємо у молитві. Важливий момент у молитві – це діалог, і в  діалозі з Богом для людини важливіше є слухати, аніж говорити. Також владика поділився думками щодо того, якою має бути християнська родина. Творячи подружній союз, чоловік і жінка повинні будувати свої сімейні стосунки на зразок стосунків чи відношень Осіб Пресвятої Тройці, в якій, зазначив Владика, кожна Особа не нищить іншої, а утверджує її. В християнській родині повинна бути максимальна відкритість одне на одного, не може  бути обману. Владика наголосив на тому, що Бог є учасником сім’ї, Він виступає її гарантом. На завершення своїх наук Преосвященний владика Дмитро Григорак пригадав усім слова Василія Великого: «Шлях до святості – це шлях до нашого первісного стану».

Повідомив голова комісії у справах
родини Бучацької єпархії о. Олег Гладун

Міжнародна конференція «Християнська родина в сучасному світі» https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User