У недільний ранок 9 грудня 2012р.Б.земля на Бучаччині вкрилася сліпучо-білим сніговим покривом, а Божа ласка покривала всіх, хто зібрався на освячення підземного храму при Прокатедральному соборі Благовіщення Пресвятої Богородиці у м. Бучач. Після освячення храму та престолу Преосвященний владика Дмитро Григорак очолив Архиєрейську Святу Літургію. Йому співслужили декан Бучацького деканату о. Зіновій Войтюк, економ монастиря ЧСВВ у м. Бучач, о. Теодор Нагорняк, о. Миколай Козіцький, ЧСВВ та о. Володимир Гнилиця.

Підземна церква при соборі Благовіщення входить до підземного комплексу у цьому храмі, де також впорядковується кімната для Марійської дружини, бібліотека, кімната для учасників Біблійного гуртка та інше. Будування храму - це привілей вибраних, як Соломон, який молився у день освячення Єрусалимського Храму і "хмара слави наповнила храм у відповідь на його молитву". Так і єпископ Бучацький Дмитро багато постарався для будівництва храму. Кілька днів перед цим Владика освятив хрест на центральний купол собору, а під час проповіді наголосив на важливості живої віри у вірян та дієвої любові. Архієрей висловив сподівання, що віра і стосунки між людьми будуть мати всі ознаки живої парафії, яка у храмі буде зустрічатися з живим Христом. 

Бучачани сподіваються, що церква Благовіщення Пресвятої Богородиці, стане центром духовного, релігійного та національного життя у Бучацькій єпархії. У подячному слові о. Володимир Гнилиця подякував владиці за молитви і благословення, бо за вченням Святих Отців єпископ є іконою Христа і підкреслив, що тепер на кожній Святій Літургії, яка буде служитися у храмі Христос буде перемінювати світ і Церкву, щоб ми стали тим, ким маємо бути - Тілом Христовим і Храмом Святого Духа.

Повідомив о. В. Гнилиця

Владика Дмитро Григорак: «Важлива є жива віра та дієва любов…» https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User