У 2005 році на прохання сестер Чину Святого Василія Великого (контемплятивні), які мали головний монастир у смт. Брюховичі, підпорядкований Генеральній управі сестер ЧСВВ у Римі, Преосвященним Владикою Іринеєм Біликом було видано декрет про заснування монастиря на території Бучацької єпархії. Для того, щоб сестри-черниці могли провадити свою діяльність, їм було передано приміщення площею 720 кв. метрів у с. Пробіжна Чортківського району. Двоповерховий будинок у центрі села належав парафіяльній громаді та був переданий у формі пожертви на певних умовах сестрам ЧСВВ. Будинок, за надані Єпархіальним Управлінням кошти та за пожертви парафіян, був приведений до належного стану та пристосований для проживання.

Протягом трьох років черниці, яких перебувало в даному домі від трьох до семи осіб, провадили діяльність з дітьми, молоддю та старшими. Однак, з часом, виявилося, що сестри мали підступну мету: замість того, щоб утверджувати людей у вірі та провадити науки згідно традицій та вчення УГКЦ, вони сіяли недовіру і непослух до Ієрархії УГКЦ. Стало також відомо, що сестри співпрацюють з так званою  «групою Догнала», яка є деструктивною сектою. Тому діяльність сестер  насторожила керівництво Бучацької єпархії та громаду села, бо, таким чином, виявилося, що дані особи обманули громаду, і, прикриваючись благими намірами, по-шахрайськи заволоділи будинком громади.

Згодом сестри-черниці у своєму листі заявили Апостольському Адміністратору о. Дмитру Григораку, що не підчиняються Ієрархії УГКЦ і засвідчили, що підпорядковуються «групі Догнала», керманичами якої є відлучені від Католицької Церкви священики, які видають себе за «єпископів». Сестри добровільно відлучилися від УГКЦ і зробили для себе новий вибір – щоб їхньою волею і життям керували самозванці-«єпископи». Тому керівництвом єпархії було прийнято рішення про ліквідацію даного монастиря, про що було видано, керуючись ККСЦ, декрет та, дотримуючись чинного законодавства України, монастир було знято з державної реєстрації. Збори громади, у свою чергу, прийняли рішення повернути будинок назад у свою власність, оскільки у пожертвуваному громадою будинку почало діяти сектантське угрупування. Справу було передано до суду. В той же час, з боку Генеральної Управи ЧСВВ у Римі, сестер, пов’язаних з «групою Догнала», в тому числі тих, які проживали у с. Пробіжна, було виключено з Чину Святого Василія Великого, і їх було позбавлено права носити чернечий одяг василіанського чину і ставити біля свого імені василіанські позначки «ЧСВВ» - «OSBM».

Рішенням суду від 27 червня 2012 року будинок, який у 2005 році був пожертвуваний для сестер-черниць, було повернуто у власність парафіяльної громади УГКЦ с. Пробіжна.

В законний спосіб особам, які проживали у даному будинку і видавали себе за черниць, державною виконавчою службою Управління юстиції Чортківського району було офіційно повідомлено повернути будинок Українській Греко-Католицькій громаді с. Пробіжна. Оскільки  вищезгадані особи відмовилися повернути будинок, парафіянами 20 жовтня 2012 було вжито заходи щодо повернення будинку законному власнику. Однак, так звані черниці знову заволоділи будинком, влізши через вікно. Оскільки ці особи вперто відмовлялися повернути власність громади, громадою повторно було здійснено кроки по поверненню свого будинку. Таким чином 17 листопада 2012 року будинок був повернений громаді.

Згідно статуту монастиря Засновнику (Єпархіальному Управлінню Бучацької єпархії) після ліквідації монастиря переходить все його майно.

Прес-служба Бучацької єпархії

Ліквідація осередку «групи Догнала» у с. Пробіжна https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User