Під час Зустрічі єпископів Католицьких Церков східного обряду (ССЕЕ), яка відбулася у Загребі (Хорватія) 22-25 листопада 2012 року з нагоди 400-річчя унії Хорватської Греко-Католицької Церкви з Римом, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, представив Катехизм УГКЦ «Христос - наша Пасха».

Предстоятель УГКЦ під час презентації зазначив: «Ця книга, через яку Церква представляє своє вчення про віру і мораль, є відповіддю на ККЦ, 20-річчя опублікування якого ми відзначаємо цього року і який став поштовхом для місцевих Церков розробити  свої Катехизми». За словами Блаженнішого Святослава, завданнями цього Катехизму є: допомогти українським греко-католикам поглибити знання про віру в Христа і, відповідно, зміцнити їхню віру; захищати і розвивати християнську традицію святого Володимира; свідчити зв'язок між християнською традицією Києва та католицьким християнством.

Нагадаємо, що в Загребі зібралися ієрархи 14 Східних Католицьких Церков Європи, щоб обговорити такі питання: Другий Ватиканський Собор і Східні Католицькі Церкви, Катехизм УГКЦ, Кодекс канонів Східних Церков і програма святкувань Року віри у Східних Католицьких Церквах. Зустріч розпочалася  у столиці Хорватії молитвою на Літургії латинського обряду, яку очолив  кардинал Йосип Бозанич, Архиєпископ Загреба, за участю Високопреосвященного Алессандро Д'Ерріко, Апостольського нунція в Хорватії. Також учасники заходу зустрілися з Іво Йосиповичем, Президентом Хорватської Республіки, який підкреслив внесок Хорватської Греко-Католицької Церкви в життя хорватського суспільства. Після цього єпископи здійснили паломництво до національної святині "Божа Матір" в Марія Бістріца.

Зустріч завершилася в неділю Божественною Літургією в греко-католицькому катедральному соборі Святої Трійці в Kрижевцях, яка транслювалася в прямому ефірі на Хорватському національному телебаченні.

У 2013 році Зустріч католицьких єпископів Східних Церков(ССЕЕ) відбудеться в м. Кошице (Словаччина)  17-20 жовтня з нагоди 1150-річчя місії святих Кирила і Мефодія в країні.

Додамо, що у Хорватії діє Крижевецька єпархія Хорватської Греко-Католицької Церкви. Осідок єпархії, від якого вона бере свою назву, знаходиться в м. Крижевці; там є також катедральний собор Пресвятої Трійці. Нині територія єпархії поділяється на 44 греко-католицькі парафії. Після розпаду соціалістичної Югославії та проголошення нових незалежних держав з території Крижевецької єпархії в 2001 році виокремлено Апостольський екзархат у Македонії, який становить тепер Македонську Греко-Католицьку Церкву, а в 2003 році — Апостольський екзархат у Сербії та Чорногорії, що разом з Крижевецькою єпархією належить до Хорватської Греко-Католицької Церкви. Сьогодні юрисдикції єпископа Kрижевців підлягають  греко-католики Хорватії, Боснії і Герцеговини та Словенії. Серед вірних єпархії (близько 22 тисяч) переважають хорвати, українці та русини.

Департамент інформації УГКЦ

Глава УГКЦ під час Зустрічі єпископів Католицьких Церков східного обряду представив Катехизм УГКЦ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User