Відкриття Музею батьківської ікони і посвячення катехитичного класу в Мухавці принесло в неділю, 7 жовтня, багато радості та милих спогадів жителям села. Як висловився отець-парох Дмитро Ненчин: «Це не просто музей, це наша рідна світлиця, куди ми будемо приводити своїх дітей, онуків і ділитимемось з майбутнім поколінням тим, що пережили ці святі ікони. Насправді є про що розказати: у музеї є ікони, які служили і скріплювали у вірі  багато родин у важкі роки переслідування УГКЦ, якими багатьох благословляли на подружнє життя, у деяких навіть збереглися вінчальні віночки. Владика Павло Василик, великий ісповідник віри, часто у роки підпілля приїжджав до Мухавки і теж молився біля тих ікон. Тут також проживали сестри Згромадження Пресвятої Родини і вимолювали в Господа Бога кращої долі для Церкви і України».

Цікаво, що на тільки меценати допомагали в облаштуванні музею і класу, а велику участь взяла парафіяльна молодь, школярі, родини. Зі смаком розставлені ікони, прикрашені  чудовою українською вишивкою, творять атмосферу вічного духовного багаття, біля якого розігріватимуть душі і серця не тільки односельчани, але і гості села.

Того ж дня мухавчани святкували День села. Тішить те, що саме в цей день вагоме місце  у загальному сценарію займало святе і вічне. Культура, мова і все інше не матимуть ніколи зросту і розвитку, допоки не почнуть себе оцінювати вищими духовними мірилами. Отож у  сільському будинку культури відбувся прекрасний концерт за участю талановитих артистів села.

Вже традицією у Мухавці стало визначати Людину року за загальним опитуванням. Цього разу ним став духовний  батько і наставник – отець Дмитро Ненчин. Люди справді люблять свого священика, цінять, шанують і поважають за невтомну працю над їхніми душами, а особливо за працю з дітьми. Весела вдача, відкритість, простота багатьом відкрили двері серця для Христа. Отець Дмитро має багато планів на майбутнє, як у кожної молодої  енергійної людини. Дивлячись на його тісну співпрацю із сільською інтелігенцією, молоддю, дітьми та старшими не сумніваєшся, що його плани, з Божою допомогою, будуть успішно втілені в життя.

с. Марія Кузь, прес-служба Бучацької єпархії

ПОБАЧИТИ РІЗНІ ЗА ВІКОМ БАТЬКІВСЬКІ ІКОНИ ВІДТЕПЕР МОЖНА В МУХАВЦІ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User