У вівторок, 4 вересня, в Управлінні Бучацької єпархії відбулася зустріч Преосвященного владики Дмитра Григорака, ЧСВВ з духовенством. Метою зібрання було роз’яснити та обговорити стратегію розвитку УГКЦ на період до 2020 р. під назвою: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», яка нині втілюється у життя.

На зустріч прибули священики та ієромонахи Василіянського Чину з Бучацької єпархії, котрих загалом було більше 150-ти. Такий захід для духовенства запланований у кожній єпархії нашої Церкви, щоб священики змогли розпочати духовне оживлення на парафії із себе і навчили цього своїх парафіян. Не випадково Предстоятель УГКЦ – Блаженніший Святослав Шевчук під час прес-конференції в УНІАН 5 жовтня 2011 р. наголосив: «Розвиток парафіяльної громади повинен бути нашим пріоритетом. Плекаючи та оживляючи парафії, ми тим самим плекаємо та оживляємо цілу Церкву».

На початку зустрічі у Чорткові до присутніх звернувся владика Дмитро і наголосив, що говоритиме про Стратегію розвитку від імені УГКЦ і Синоду Єпископів, адже саме цей церковний керівний орган затвердив її концепцію. Відтак єпископ коротко проаналізував певні критичні моменти в історії Церкви, підкресливши, що за будь-яких обставин «священик був на парафії всім». Далі йшлося про те, що нині глобалізується криза віри і бездуховності, яка торкається все ще релігійної України. Крім цього, українське суспільство продовжує страждати від таких негативних явищ, як алкоголізм, наркоманія, які особливо торкаються підростаючого покоління. Також українці терплять від різних політичних та економічних негараздів. «Ми мусимо зупинити кризу, бо ми – Церква, мусимо оживити духовне життя кожного», – закликав владика Дмитро, а потім додав, що у цьому процесі треба «ставити акцент на парафію». Але парафія, за словами єпископа, буде живою тоді, якщо у духовному плані буде оживленим священик. Отож зустріч для обговорення Стратегії розвитку УГКЦ вперше відбулася саме для священиків. Проте схожі зустрічі за участю духовенства і мирян відбуватимуться у кожному деканаті.

Під час свого виступу єпарх Бучацький детально роз’яснив складові елементи Пастирського листа Блаженнішого Святослава до духовенства, монашества й усіх вірних УГКЦ під назвою: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Владика Дмитро зробив акценти на таких духовних категоріях, як святість і духовність, і з легкою іронією сказав: «Щоб були «святі» миряни – мусить бути «святим» священик». Аби ставати духовно живими, єпископ порадив якнайчастіше читати Святе Письмо, заохочувати до цього мирян. Священик має подбати, щоб Біблія справді була настільною книгою у помешканнях парафіян. Для детального вивчення Божого Слова на парафіях потрібно створювати Біблійне коло, практикувати молитовне читання Святого Письма, пояснювати його у недільних і святкових проповідях. Однак не менш важливу роль в оживленні людей має відігравати катехизація, яка стосується не тільки дітей-першопричасників, але і мирян різного віку. До того ж, сказав владика Дмитро, Блаженніший Святослав вважає обов’язковим читання Катехизму УГКЦ у наших парафіях.

Говорячи про Святі Таїнства і молитву, єпарх Бучацький назвав їх тими засобами, які «надають силу бути християнином», а про Сповідь архиєрей висловився як про «інструмент, який будує парафію».   

 Загальні положення Стратегії розвитку УГКЦ роз’яснили також протосинкел Бучацької єпархії о. Володимир Заболотний та синкел у справах формації духовенства о. Андрій Лемчук. А в післяобідню пору зустріч продовжилась у формі запитань-відповідей.

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії

У БУЧАЦЬКІЙ ЄПАРХІЇ ДУХОВЕНСТВО ОБГОВОРИЛО СТРАТЕГІЮ РОЗВИТКУ УГКЦ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User