Цьогорічний уже 14-ий Всеукраїнський фестиваль лемківської культури проходив, як і в минулі роки, в м. Монастириська 4-5 серпня. Це свято, наповнене світлом, радістю, зустрічами, спогадами і, звичайно ж, яскравими виступами талановитих виконавців, стало виявом самобутності етнічної групи лемків.

Ось уже другий рік поспіль урочисте відкриття фестивалю проходить під благословенням єпарха Бучацького – владики Дмитра Григорака, ЧСВВ та інших священиків. На другий день фестивалю завжди відправляється Свята Літургія. Так і цього року біля новозбудованої церковці зібралися чи не всі учасники та гості фестивалю, котрі з радістю духовно користали з урочистої відправи, яку вдало доповнював церковний хор греко-католицької церкви м. Монастириська під керівництвом п. Віри Дудар.

Безсумнівно, особливих слів вдячності від присутніх заслуговує чудова проповідь владики Дмитра, повна глибокого змісту і натхнення. У ній архиєрей порушив актуальні теми, закликав творити добрі справи, а не лише говорити про них. Люди молилися, співали разом з владикою Дмитром, священиками та хором, адже така «лемківська» Служба Божа відбувається лише раз у рік, що наповнює кожного особливою духовною атмосферою і дарує незабутні хвилини єднання з Господом.

Учасники фестивалю щиро вдячні душпастирям, котрі були присутні на Богослужінні. Особливу подяку і пошану складаємо нашому дорогому владиці Дмитру Григораку, котрий прикрасив цю урочисту відправу своєю харизмою, доброзичливістю, щирістю і простотою. У своєму завершальному слові єпископ сказав декілька слів на лемківському діалекті, що нас усіх зворушило. До того ж, владика два дні розділяв з нами радість нашого свята, уділяв вірним благословення і Святі Таїнства, а ще – освятив нашу криничку.

Міцного здоров’я Вам, Владико Дмитре, натхнення, висоти Святого Духа, великої витримки і терпеливості, шани і любові від вірних!

З вдячністю і повагою – п. Ніна Оленяк,
голова товариства «Лемківщина» (м. Бучач)

СПАСИБІ ВАМ, ВЛАДИКО, ЗА ЛЮБОВ ДО НАС, ЛЕМКІВ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User