У неділю, 22 липня, в Катедральному соборі верховних апостолів Петра і Павла в Чорткові відбувся єпархіальний з’їзд ревнителів та членів «Апостольства молитви». Така зустріч проводиться в Бучацькій єпархії щороку, аби розповісти вірянам про духовні стратегії УГКЦ та поспілкуватись на різні теми, які турбують мирян та їх провідників. На цьогорічний з’їзд прибуло майже 40 ревнителів «Апостольства молитви» і в кілька разів більше членів цієї спільноти з різних місцевостей: м. Чорткова, Бучацького, Борщівського, Копичинецького, Заліщицького та інших деканатів. Були присутні духовенство і миряни з василіянських монастирів, що знаходяться на єпархіальних теренах.

Спершу відбулася Свята Літургія, яку очолив Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, єпарх Бучацький. Опісля відправили і Молебень до Пресвятого Серця Ісусового. З владикою служили священики Бучацької єпархії, зокрема голова Євангелізаційної комісії о. Григорій Канак. Також співслужив о. Марко Максимів, ЧСВВ, духівник «Апостольства молитви» з Бучацького василіянського монастиря. Участь отців Василіян у з’їзді не випадкова, адже саме цей монаший чин запровадив молитовну спільноту в Україні приблизно в 1886 р. Ченці активно розвивали «Апостольство молитви» на парафіях і при монастирях, проводили для його членів різні науки і мали над вірянами душпастирську опіку. Активно підтримував і ширив спільноту Митрополит Андрей Шептицький, ЧСВВ. А постало «Апостольство молитви» ще 1844 р. у Франції, звідки поширилось в інших країнах. Нині до його лав належать 40 млн. вірян.  

На з’їзді, під час Святої Літургії, владика Дмитро виголосив проповідь, у якій пояснив євангельське читання про сліпців. Головний акцент у своєму зверненні архиєрей зробив на темі віри та її пошуку. Владика закликав тісно співпрацювати з Богом і ніколи не зневірюватись.

Після того, як відбувся Молебень, єпископ спільно з усіма присутніми прочитав молитву посвяти Найсвятішому Серцю Ісусовому. Далі відбулася конференція, на якій з духовними настановами виступили душпастирі. Першим звернувся до учасників з’їзду владика Дмитро. У виступі єпарх роз’яснив складові програми «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», яку цього року втілюють у духовне життя парафіяльних спільнот УГКЦ. Втілювати її пункти ефективно може «Апостольство молитви» як поширена молитовна спільнота на греко-католицьких парафіях, кажуть духовні провідники.

У виступі владика наголосив, що «головна місія у Церкві як для духовних осіб, так і для мирян – євангелізувати, тобто нести людям Добру Звістку, аби оживлювати парафію, творити у ній духовну сім’ю». Єпарх також проаналізував функції парафіяльного священика і мирян, а ще – закликав «жити Таїнствами» Церкви.      

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії

«ЦЕРКВА – ЦЕ ВСІ МИ РАЗОМ, І МАЄМО ОДНУ І ТУ Ж МІСІЮ – ЄВАНГЕЛІЗУВАТИ», – ВЛАДИКА ДМИТРО ГРИГОРАК, ЧСВВ НА ЄП https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User