Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук продовжує відвідувати єпархії та екзархати. У середині травня архиєрей з черговим пастирським візитом побував у Донецько-Харківському екзархаті в рамках його 10-літного ювілею. Спершу Предстоятель УГКЦ відвідав місто Донецьк, яке є осідком екзархату.

Незабутньою та духовно плідною була 14 травня зустріч Блаженнішого Святослава з донецькою молоддю. Молоде товариство слухало настанови свого духовного батька, а всі охочі ставили йому і запитання, які стосувались, здебільшого, духовного життя, розпізнавання власного покликання. Глава УГКЦ під час зустрічі підкреслив гостинність та щирість «людей Донбасу», а також розповів про свої армійські будні в Луганську, де служив у війську. Загалом, на розмові з Патріархом у приміщенні Молодіжного центру греко-католицької парафії Зіслання Святого Духа зібралось більше 200 присутніх, серед котрих були екзарх Донецько-Харківський Преосвященний владика Степан Меньок, запрошений гість із Бучацької єпархії – Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ та священики. Чимало було тут і подружніх пар із дітьми. Наприкінці зустрічі Блаженніший Святослав висловив щирі слова побажань та уділив присутнім благословення.

Того ж дня на прес-конференції у Донецьку Глава УГКЦ заявив про видання російськомовного варіанту нового Катехизму УГКЦ. У цьому справді є потреба, підкреслив він, адже УГКЦ відкрита не лише для українців, а й для всіх людей доброї волі. Ця версія Катехизму буде зручною для російськомовного населення, особливо для греко-католиків Росії та Казахстану. «УГКЦ сьогодні вийшла далеко поза межі україномовного середовища. Ми живемо і душпастирюємо у різних просторових контактах, тому маємо багато вірних, які добре не розуміють української мови. Зважаючи на те, що греко-католики є також і у російськомовному середовищі, їм не завжди є легко читати наші віроучительні документи українською. З огляду на це, ми здійснимо російськомовний переклад Катехизму УГКЦ», – сказав Блаженніший Святослав.  

Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ у понеділок, 14 травня, очолив Святу Літургію у катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці в Донецьку. Єпарх Бучацький виголосив проповідь, у якій зосередив увагу на темі християнської любові та єдності України. Він привітав екзарха Донецько-Харківського – Преосвященного владику Степана Менька із ювілеєм екзархату і від імені Бучацької єпархії подарував процесійний хрест та патериці.

У катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці 16 травня Святу Літургію відслужив і Блаженніший Святослав. У храмі пролунало багато вітань очільнику УГКЦ, а от Гетьман Українського козацтва подарував йому національний символ – козацьку шаблю.

У рамках свого візиту Блаженніший Святослав зустрівся з представниками донецької влади. Особливо наголошував, що нині всім потрібно сповідувати принципи гуманності й терпимості у релігійно-конфесійних питаннях, висловився, що УГКЦ на східних теренах України веде не лише релігійну, але й соціальну діяльність.    

Предстоятель нашої Церкви 15 травня відвідав місто Луганськ, яке входить до Донецько-Харківського екзархату. Там архиєрея вітала місцева греко-католицька громада. Також Блаженніший Святослав зустрівся та поспілкувався із політв’язнем та репресованим Миколою Бєлихом, котрий у свій час відбував заслання у мордовському таборі разом із Патріархом Йосифом Сліпим. Згодом Глава УГКЦ побував у військовій частині, в якій проходив армійську службу. А от з представниками різних рівнів влади він обговорив питання виділення земельних ділянок для будівництва греко-католицьких храмів.

Зустріч із греко-католицьким лідером відбудеться 17 травня і в Харкові.

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії

Світлини: Прес-секретаріат Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, Департамент інформації УГКЦ

БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ТА ВЛАДИКА ДМИТРО ВІДВІДАЛИ ДОНЕЦЬКО-ХАРКІВСЬКИЙ ЕКЗАРХАТ УГКЦ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User