Не випадково французький поет та історик Альфонс де Ламартін назвав поезію «найвеличнішою формою, в яку може втілитися людська думка». Цю тезу у своєму творчому житті сповідує відома поетка і громадська діячка з Борщова Леся Любарська, яка щиро та натхненно втілює у філігранне поетичне слова все те, чим живе, мріє, що її турбує і болить. Майстриню пера справді можна назвати «літературною Берегинею нашого краю», адже вона творить по-життєвому просте, чисте мистецтво, розпалюючи ним незгасиме полум’я християнських чеснот. Леся Любарська настільки творча, активна та навіть харизматична особистість, що для неї замало 24 годин у добу для втілення всіх задумів та проектів. Жінка, як дивно б це не здавалось, навіть носить у собі зачаті вірші, а пише повсюди, де б тільки не була. У цьому і незвичність її таланту, який не вимагає розкошів і похвал.

Найбільше у житті Леся Любарська любить допомагати людям, дарувати їм тепло своєї душі, лікувати словом. Про активну громадську та просвітницьку діяльність літераторки свідчить і те, що вона очолює різні творчі та національно-патріотичні організації. Особливо допомагає талановитим людям з особливими потребами, всілякими способами вносить у їхнє життя і творчість світло та добро. Поетка полюбляє і «літературні гастролі», під час яких спілкується з шанувальниками слова і ділиться власними ідеями. Така «гастроль» відбулася 15 грудня у Чортківському вищому педагогічному училищі ім. О. Барвінського. Зорганізували зустріч з авторкою викладач диригування і голова товариства «Просвіта», що діє в навчальному закладі, Христина Яремчук та керівниця клубу «Діалог», завідувачка бібліотеки Ірина Кобзар. Привітати майстриню пера, послухати її розповіді та вірші прийшли викладачі та студенти училища.

Творчий вечір розпочався з молитви та благословення протосинкела Бучацької єпархії о. Володимира Заболотного, котрий закликав присутніх взяти від цієї зустрічі якнайбільше духовної користі, подякувати тим, хто творить літературне мистецтво, бодай посмішкою, сльозою, думкою чи оплесками і обов’язково «проаналізувати своє життя через слово». Далі у колоритних вишиванках студенти педучилища та малі чортківці декламували вірші Лесі Любарської, а також виконували пісні на її слова. Складалось враження, наче у хоровому класі училища, де відбувалася зустріч, поезія і музика злились у неповторне та дивовижне мистецтво, яким насолоджувались навіть композитори, портрети котрих висіли на стінах. Виступаючі зачитали і багату на події біографію поетки. Власну лірику декламувала і авторка як головна винуватиця свята, а її наскрізь пронизуюче слово присутні вітали овацією. Леся Любарська звернулась до молоді словами щирих по-справжньому материнських настанов, аби вона тісно єдналась із Господом, виносила з Божого храму духовні перлини і не соромилась відверто визнавати свою християнську позицію. Поетка також розповіла, наскільки важливими повинні бути в житті людини батько та мати, яких варто постійно обдаровувати міцню любов’ю та розумінням. Цікава та допитлива молодь охоче спілкувалась з авторкою, ставила свої питання. Тому творчий вечір у Чорткові видався молодіжним. До того ж, майстриня пера приїхала з Борщова разом зі своїм сином Назаром, котрий пишається літературною та громадської діяльністю своєї матері, а тому всіляко їй допомагає у цьому. На вечорі він виконував обов’язки фотографа.

Як кожен митець, так і Леся Любарська плекає творчі задуми, а особливо сподівається, що на початку Нового 2012 року Божого у її літературній скарбниці з’явиться наступна збірка віршів. Поетка відкрила присутнім таємницю, що в 2012-му більше писатиме про щире, віддане кохання, яке вважає Господнім даром. Тому залишається побажати літераторці Господнього благословення і щедрих плодів на літературно-просвітительській нині, а також побільше нових книг, які будуть виховувати молоду генерацію українства!

Віталій Затильний

ЛІТЕРАТУРНА ГАСТРОЛЬ ПОЕТКИ, КОТРА НІКОЛИ НЕ ПОКЛАДАЄ ПЕРА https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User