В управлінні Бучацької єпархії УГКЦ 16 грудня відбувся круглий стіл на тему: «Християнський погляд на гідність людини», учасниками якого були представники чортківської громадськості. Зібратись за одним столом чортківчан змусили актуальні проблеми, від яких страждає не лише Україна, а й уся світова спільнота. Це справжні «суспільні рани»: аборти, евтаназія, демографічна криза. Дотичними до них є і питання контрацепції, клонування, штучного запліднення тощо. І щоб загоїти ці рани, Церкві нині потрібна співпраця з широким спектром різних державних та громадських інституцій.

Зорганізував захід єпархіальний мирянський рух «За життя!», який активно виступає за збереження життєвих функцій людини від моменту зачаття і до природної смерті, з християнської точки зору доносить інформацію про інші болючі проблеми дійсності. Представники руху не лише проводять роз’яснювальну роботу, а й роблять усе можливе, аби спільно зі своїми однодумцями вирішувати ці питання на загальноукраїнському і законодавчому рівнях. Рух уже кілька років функціонує при управлінні Бучацької єпархії з благословення її Єпископа Дмитра Григорака, ЧСВВ. Активістами руху є люди з різних сфер діяльності: медики, богослови, журналісти, звичайні миряни, для котрих гідність людини є найвищою суспільною цінністю.

За круглим столом найбільше обговорювали тему абортів та їх наслідки. Усі дійшли висновку, що переривання життя в лоні матері не можна вважати «особистою справою» жінки. Це стосується широкого загалу, адже ця та інші подібні проблеми нищать людину духовно і фізіологічно, загострюють демографічну кризу, пригнічують життєдіяльні функції суспільства. Тож з метою знайти вихід із кризових ситуацій зібралась священики греко-католицької та римо-католицької конфесій, богопосвячені особи, працівники медичних установ, навчальних закладів, молодіжних організацій, науковці, журналісти. У круглому столі взяв участь і Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, котрий закликав присутніх правильно і згідно з церковним вченням висвітлювати громадськості згадані вище проблеми, «бути Господніми устами, сказати людям так, аби вони почули». У Церкві говорять про це постійно, а її провід не змінює своєї позиції щодо питань гідності людини, які трактують нині у різних суспільних колах неоднозначно, хоча, наприклад, абортивні дії осуджував ще відомий античний лікар Гіппократ. Голова руху в Бучацькій єпархії о. Ігор Довганюк висловився, що «Церква називає свободу робити аборт фальшивою свободою» і назвав його «головним правопорушником». На переконання священика, такі сучасні «засоби», як, наприклад, контрацептиви, заважають жінці реалізовувати своє материнське покликання та планувати власне життя і життя нової людини, яке розпочинається у її лоні. Представник руху, відомий у нашому краї журналіст Богдан Присяжний висловився, що в сучасному світі існує ряд аргументів щодо небажання народити дитину, до прикладу, бідність, але це зовсім не дає матері право чинити дітовбивство, яке є аналогом звичайного вбивства. Схоже і з контрацепцією.  Доповідач назвав їх використання своєрідним способом «лікування від дітей». А от медик Марія Матушек, котра цікавиться темою абортів, розповіла, наскільки страшними та часто непоправними є їх наслідки. Вона наголосила, що аборт – це вбивча дія, вчинена всім суспільством. А доказом того, що життя дитини розпочинається у лоні матері, стали слова мирянки, що «на 18 добу після зачаття у дитини вже б’ється серце». Тому, переконана п. Марія, «зачата дитина є нашим пацієнтом, котрий потребує допомоги».

Із виступів, обговорення та статистичних даних можна було зрозуміти, що аборт – справді невидима війна, від якої загинуло мільярд ненароджених людей, а це, у свою чергу, позначається на прирості населення. До того ж, присутні на круглому столі мали нагоду переконатись, наскільки гострою є нині демографічна криза у Європі, переглянувши фільм про наслідки доволі низької народжуваності у корінних європейців, адже нині стрімко росте чисельність ісламського населення, що створює великі загрози. Так, згідно з прогнозами, за кілька десятків років Європа стане мусульманським континентом, у якому корінні європейці становитимуть меншість, а іслам буде провідною релігією. Нині у Франції мешкає 30 % мусульман, у Бельгії – 50 %, а загалом у Європі – 52 мільйони. Ця проблема стосується також і України, де останнім часом відчувається масовий вплив ісламу.

Віталій Затильний

ЖИТТЯ РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ У ЛОНІ МАТЕРІ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User