Один з найдавніших храмів Бучацької єпархії освячений утретє

Безліч прекрасних сіл у нашій славній Україні і серед них – наше село Стара Ягільниця, що на Чортківщині. Наближаючись до нього з будь-якого боку, ваблять око три високі куполи церкви, що символізують Пресвяту Трійцю. Дерев’яна церковця збирає у собі вірних ще з 4 грудня 1794 р. і посвячена у честь Введення у храм Пресвятої Богородиці. Пережила святиня не одну війну і, на щастя, не зазнала пожеж і великих фізичних руйнувань. Хоча й тепер під час внутрішнього ремонту майстри натрапили у стінах на ряд дірок від куль і навіть знайшли майже п’ятнадцятисантиметровий осколок снаряду часів Другої світової війни.

У роки комуністичної влади церква була закрита, проте у час відлиги мешканці села спільними зусиллями відновили храм. І вже у вересні 1989 р. церкву освятили вдруге. Однак з часом приміщення храму почало псуватись ззовні й усередині. Отож за останні два-три роки староягільчани під проводом пароха церкви о. Олега Капулова зробили дуже багато. І ось знову зійшла небесна благодать: свята церковця цього року відсвяткувала своє нове народження. Храм було відновлено дерев’яною вагонкою двох порід: сосни і модрини. Вмілі, творчі майстри з Прикарпаття з любов’ю і смаком виконали внутрішні ремонтні роботи.                      

Велелюдною була неділя 4 грудня: на довгоочікуване, вимолене храмове свято прийшли не лише парафіяни села та миряни з навколишніх сіл району, а й приїхали гості з Тернополя, Чернівців, Івано-Франківська і Львова. Усі разом були великою християнською родиною, котра висловлювала щиру вдячність Богові за Його дари: погожий сонячний день, чисельне зібрання, вислухані Ним молитви-прохання …

Урочистість почалася із зустрічі Боголюбивого Єпископа Бучацької єпархії Дмитра Григорака, ЧСВВ. Діти, доросла молодь у вишиванках з короваєм і квітами, отець-парох, члени «Марійської дружини» зустріли й вітали нашого провідника – владику, багатьох священиків Улашківського деканату, Чорткова, Борщівського району та Львівщини.

Служінню Божественної Літургії передував Чин освячення храму, позолоченого іконостасу, головного престолу, проскомидійника та інших церковних речей. Кульмінацією свята була Служба Божа, яку очолив владика у співслужінні отців та диякона. Їхня щира молитва лунала не тільки у храмі, а й неслася до Господа Бога, витала над усім селом. Святу Літургію супроводжував неперевершений, бездоганний спів хору «Діти Марії» під орудою Наталії Довжик.

Глибокодуховною, зворушливою і повчальною була проповідь владики Дмитра, котрий звернувся до всіх присутніх, наголосивши на важливості молитви та постійного вибору в житті: бути з Богом, незалежно від місця перебування; бути жертвенними як Ісус Христос. Кожен повинен подбати про релігійну свідомість, духовне виховання молоді, вміння жити у християнській родині за Божими заповідями.

Після Літургії Єпископ Бучацький висловив подяку пароху о. Олегу за організаторські здібності, плідну і невтомну працю для парафії та нагородив його і парафіян грамотами. Були зачитані та вручені грамоти меценатам, котрі внесли значну суму грошей на ремонт храму. Щирі слова подяки прозвучали і з вуст о. Олега вірним парафіянам та вихідцям з села, які активно склали свої пожертви, з натхненням та любов’ю працювали під час обладнання та прикрашення інтер’єру церквиці. Особливу подяку від себе і громади о. Олег висловив владиці Дмитру, всім священикам, гостям за присутність на храмовому святі Введення й освяченні церкви.

Вітали присутніх зі святом і діти недільної школи, котрі підготували невеличку мистецьку програму під керівництвом Петра Палія. Із захопленням люди слухали у храмі поетичну присвяту цьому торжеству поетки Галини Грицьків з Чорткова. А мелодійно, довго і по-особливому для всіх звучало «Многая літа!»   

Після Служби Божої відбулося водосвяття, а закінчилось торжество обходом довкола церкви та кропленням освяченою водою, що гармонійно зливалось з урочистими акордами пісні «В Назареті зацвіла лелія».

Старенька, але оновлена й наповнена молитвами церковця в оточенні високих смерек і надалі широко відкриває свої двері всім, хто прагне єднання з Богом у молитві й любові до ближнього. Нехай Пресвята Богородиця, опікунка парафії, береже нас від усяких негараздів і вселяє у наші серця віру, надію, любов, а в селі хай повсякчас витає Божа благодать.

Петро Палій,
с. Стара Ягільниця Улашківського деканату

ЗІЙШЛА НЕБЕСНА БЛАГОДАТЬ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User