У Чорткові 2-3 листопада відбувся семінар для духовенства Бучацької єпархії, присвячений душпастирському катехитичному служінню. Зустріч відбулася з благословення Владики Димитрія Григорака, ЧСВВ, з ініціативи Голови Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ о. Михайла Гарвата та за участі єпархіальної Катехитичної комісії. Разом з о. Михайлом проводив семінар о. Андрій Стадницький, парох с. Прилбичі, що на Львівщині, розповідаючи про діяльність катехитичних шкіл у сільських парафіях. Священики слухали доповіді у кількох конференційних виступах. У них о. Михайло розповідав, наскільки важлива діяльність парафіяльних катехитичних шкіл, біблійних гуртків, акцентував на тому, що катехизувати потрібно не лише дітей, підлітків, молодь та дорослих, у тому числі й  людей похилого віку, осіб з особливими потребами, ув’язнених та інші соціальні групи.

При кожній парафії повинна функціонувати катехитична школа і має проводитись катехизація – теза, яка часто звучала під час семінару. «Якщо не заснована катехитична школа у парафії, – констатував доповідач, – то діяльність пароха незадовільна». Навіть якщо катехизації потребує бодай одна дитина, то її духовна потреба має бути задоволена. Варто організовувати також дитячі хори, у своїх проповідях більше ділитись інформацією для дітей і про дітей, навіть, за можливості, служити окрему Святу Літургію за участі юних паррфаян. Священик має активно вливатись у середовище того місця, де служить, особливо налагоджувати контакти з освітніми структурами, зустрічатись із педагогами загальноосвітніх закладів, відвідувати шкільні свята. Однак у катехитичне служіння можна залучати семінаристів, студентів та викладачів богословських навчальних закладів, а також богопосвячених осіб. Обов’язково варто подбати про дозвілля дітей та молоді, зокрема під час прощ, таборів, екскурсій тощо.    

Присутнім також презентували навчально-методичні матеріали для праці в катехитичних школах, особливо «Катехизм УГКЦ», що віднедавна з’явився в нашій Церкві. Тому о. Михайло порекомендував якнайчастіше звертатись до нього в катехитичному служінні. До слова, 12 листопада в Чорткові відбудеться презентація цього «Катехизму» за участі представників Патріаршої Катехитичної комісії.

На початку 2012 р. Б. планують видати «Душпастирський Катехитичний Порадник», який допомагатиме священиками практично втілювати науку Катехизму серед своєї пастви.

Як відомо, Синод Єпископів Верховного Архиєпископства УГКЦ доручив Катехитичній комісії організацію та проведення 2012 р. Б. Роком Святих Таїнств, тому сьогодні священикам нашої єпархії був представлений план проведення цього року.

Після семінару Правлячий Архиєрей Бучацької єпархії Владика Димитрій Григорак, ЧСВВ подякував о. Михайлу за приїзд і поблагословив священиків їх на плідне катехитичне служіння.

Прес-служба єпархії, за повідомленням Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

СВЯЩЕНИКАМ БУЧАЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ РОЗПОВІДАЛИ ПРО КАТЕХИТИЧНЕ СЛУЖІННЯ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User