На превеликий жаль, нині багато християн стикається із негативними явищами, що заважають вірянам духовно розвиватись. Серед цих явищ – різні впливи нечистих сил, діяльність сект та антихристиянських спільнот, ворожіння тощо. Це все лишає на людських душах тавро, яке згодом дуже важко стерти. Тому про те, як протистояти цим впливам та вийти із кризових ситуацій, розповість латвійський проповідник, мирянин, людина з великим досвідом душевної боротьби п. Нормундс Грасманіс, котрий уже кілька років працює у Службі внутрішнього зцілення та звільнення, що діє при «Домі св. Себастьяна» в м. Бауска (Латвія). Крім цього, він досліджує проблеми духовного життя людини, вивчає прояви злих сил, розпізнає біснуватість, бере участь у різноманітних з’їздах та є організатором реколекційних навчань. Нормундс Грасманіс також допомагає душпастирям молитись за духовне зцілення людей та навіть бере участь в екзорцизмах, на що має дозвіл від Кардинала Латвії. Проповідник постійно інформує людей про різні шкідливі явища та допомагає кожному знайти дорогу до Христа.

– Слава Ісусу Христу! Пане Нормундсе, багато людей нині мають різні психічні недуги, поводяться незвично і часто агресивно. До цього може бути причетний і диявол. Тому як людині розпізнати, де він діє, а де – ні?

– По-перше, людина, яка служить у зціленні та визволенні, володіє Божим даром розпізнавати, біснуватість це чи хвороба. Це можна розпізнати. Це нелегко, але можна. По-друге, ми повинні мати на увазі те, що хвора людина не матиме якихось проявів на святе: на святу олію, на Святе Причастя, на хрест, що для екзорциста дуже важливо. Важливі і його сама дорога, і його відносини з Ісусом, те, як він тягнеться до святого всім своїм життям. Він має бути нижче трави й усвідомлювати, що все те, що він робить, це робить Ісус. Диявол боїться святого. Є святі люди, наприклад, святий Піо, що диявол від нього втікав далеко, але і нападав на нього. Так що розпізнати хворого від одержимого можна таким святим способом.

– Деякі психічні хвороби майже невиліковні, наприклад, епілепсія. Так вважає навіть багато лікарів. Якщо людину не вдається вилікувати з медичної точки зору, то чи можуть тут допомогти екзорцизми?

– Тут така ситуація, що Ісус може вилікувати все. Важливо розуміти, для чого цій людині потрібне одужання. Якщо дивитись на Святе Слово, то всі випадки, коли Ісус виліковував, звільняв, – це було не для тієї людини – хоча Він це робив для неї через любов – це було для того, щоб прославляти цим Бога, щоб інші побачили, що цим зціленням прославлений Бог.

Якщо людина відчуває, що вона одержима. До кого першого вона повинна звернутись за допомогою? Відразу шукати екзорциста чи спершу піти до священика своєї парафії? 

– Тут така проблема, що дуже багато священиків самі бояться вникати у проблеми людей. Є багато священиків, котрі не мають часу займатися таким зціленням і звільненням, бо у них є багато церковних справ. Але, в принципі, людина повинна звертатись до свого священика, особливо під час Сповіді. І коли священик слухає Сповідь, він порадить людині, поведе далі, і вони спільно шукатимуть вихід. У моїй практиці зустрічались люди, що хворіли шизофренією. Я їх провадив у молитві. У цій ситуації, коли людина вже довший час хворіє і приймає ліки, те, що шизофренія, епілепсія і всі психічні хвороби від злого духу, це зрозуміло, тут питань нема. Коли ми були на зустрічі Асоціації екзорцистів Європи і світу, яка була в Ченстохові, і там одну лекцію читав доктор психіатрії, котрий усе життя займається цим, я запитав його, з чого починаються психічні недуги, то він сказав, що цього не знає. Додав, що жоден лікар цього не знає, тобто з медичної точки зору неможливо вилікувати те, чого не знаєш. У них є знайдені ліки, які знижують прояви цих хвороб, щоб людині стало легше, але як це вилікувати – незрозуміло. Але сталось так у моїй практиці, що двом хворим людям після довгих молитов стало значно краще.  

– Я знаю, що і Ви пройшли нелегкий шлях свого звільнення та зцілення. Якими враженнями та свідченнями поділитесь? 

– У 1999 р. наді мною розпочались екзорцизми. І так моє звільнення від злого духу тривало до 2005 р. Шукаючи Бога, я заплутався у всіляких релігіях: у буддизмі, індуїзмі, в різних китайських вправах, я шукав усілякі східні аури, не відаючи займався окультизмом і езотерикою. І протягом тих шести років мені довелось повільно від цього всього відмовлятись, зрозуміти, що я помилився. Це ставалось завдяки екзорцисту зі світовим ім’ям о. Руфусу Перейрі та його близькій помічниці Еріці Гібелло, котрій я допомагав видати її книгу « … а тепер постало багато антихристів … (1 Йо. 2, 18). Як не потрапити у вир псевдорелігій». Тепер з о. Руфусом ми контактуємо тоді, коли молимось. Я допомагаю йому в молитвах. Він разом з Ерікою моляться за мене, я молюся за них. Наша дружба і співпраця триває вже дванадцять років.

– Час-від-часу Ви  приїжджаєте в Україну. Якою інформацією ділитесь тут?

– Ми підготували у Латвії програму для України разом з двома священиками-екзорцистами. Пропонуємо якось би її втілити у вашу Літургію. Кожного місяця по одному кроку – і так дев’ять місяців. Екзорцисти будуть втілювати цю програму у формі кроків: перший крок – це любов Бога до нас, другий – у нас діє Святе Слово. У цих кроках людина повинна зрозуміти, що вона грішна, що вона повинна жалкувати за свої гріхи. Визначальна мета цих кроків – не щоб людина стала вільна, здорова, але щоб навчити або допомогти людині налагодити свої відносини з Богом, тобто не можна думати, що от священик візьме тебе за руку і поведе до воскресіння. Священик повинен провадити якусь частинку дороги, а далі людина повинна піти сама. Крізь ці кроки проходить ідея, що Бог нас любить, кожного зокрема як особливого. Серед цих кроків є і крок – відмовитись від усіляких неправильних виборів: від окультизму, езотерики, від магії, ворожіння.

– До речі, про ворожіння. Кажуть, що ворожки моляться під час своїх ритуальних дій. Від цього люди ще більше їм довіряють. Що ж це означає насправді?

– Тут потрібно зрозуміти мотивацію цієї людини. Якщо я маю від Бога дар зцілення, то я тебе зараз зцілю. Але це неправда, тому що зцілити може тільки Ісус і Дух. Наскільки от я знаю цих усіх чарівників, вони роблять дуже багато поганого. Це не від Бога. Бог не дає їм силу, як і не дає силу ні одному священику. Бог сам усе робить, а священик – лише посередник, інструмент. А що нам роблять ці бабки? Вони кажуть, що помоляться, – і проблеми зникнуть. І людині нічого самій не треба робити. Вона тільки прийшла, і за неї все зробили. Але Бог нам це не пропонує. І майте на увазі, ті, що йдуть до бабок, самі люди не можуть зцілювати, і бабки не можуть зцілювати. Значить, вони беруть у когось силу. Якщо вони не беруть силу у Святого Духа, тому що Бог дає таланти (Ісус сказав, що буде посилати нам Святого Духа, і Він буде допомагати), я не знаю ні одної бабки, яка призиває Святого Духа, тому що вона не може цього робити, бо це проти її системи, тоді вона бере силу в іншого духу. І якщо це не Святий Дух, тоді ж який? І якщо ви йдете до бабки за здоров’ям, то за ці гроші, що ви їй платите, ви отримуєте дух. І якщо цей дух вам допоможе у тому питанні, яке хочете вирішити, то навіть якщо все буде вирішене, бо злий дух теж може зцілювати, тоді за це ви будете відплачувати чимось іншим. І я дуже багато знаю людей, котрі платили іншим. Якщо диявол щось лікує, зцілює, то він попросить свою ціну. І ви будете платити своєю душею. Це справді так. Я не лякаю, а можу це довести на прикладах, з якими зустрічаюсь щодня.

– Дякую Вам за розмову, бажаю витривалості та щедрих плодів у Вашому нелегкому, але так потрібному служінні у справі порятунку людських душ.

Спілкувався Віталій Затильний

НОРМУНДС ГРАСМАНІС: «ЗЦІЛИТИ МОЖЕ ТІЛЬКИ ІСУС І ДУХ» https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User