У Хрестопоклінну неділю, 27 березня, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві о 1000 розпочався чин уведення на престол новообраного Глави УГКЦ Владики Святослава (Шевчука) На участь у церемонії інтронізації та Божественній св. Літургії до Києва прибули біля 60 ієрархів УГКЦ та інших Східних католицьких Церков, а саме: єпископи Мелхітської Греко-Католицької Церкви на чолі з Патріархом Антіохії Григорієм ІІІ (Лагамом), Секретар Конгрегації для Східних Церков Архиєпископ Кирил Василь, Апостольський екзарх для католиків візантійського обряду в Сербії та Чорногорії Преосвященний Владка Юрій (Джуджар), Архиєпископ Пряшівський для католиків візантійського обряду Високопреосвященний Владика Іван (Баб'як), архимандрит Ян Сергій (Гаєк) з Білоруської Греко-Католицької Церкви, а також священики та тисячі вірних з усіх куточків України та з поза її меж.

Коли новообраний Глава Церкви зійшов на архиєрейський амвон («кафедру» у центрі храму), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ Владика Богдан (Дзюрах) проголосив синодальні рішення про вибори Предстоятеля Церкви.

Опісля Митрополит  Перемишльсько-Варшавський Високопреосвященний Владика Іван Мартиняк подав новому Главі Церкви предстоятельський омофор під гучний спів «Аксіос» (що означає достойний), а Митрополит  Філадельфійський Високопреосвященний Владика Степан Сорока - другу панагію (енкольпіон). Блаженніший Святослав з рук Архиєпископа Львівського Ігоря (Возьняка), який до звершення інтронізації виконує обов’язки Адміністратора УГКЦ, отримав символ прийняття нової влади і нових повноважень майбутній Першоієрарх Церкви – жезл. Після цього з уст нового Глави УГКЦ, який приклонив коліна, пролунала Молитва входження на первосвятительський престол.

Після співу «Хресту твоєму...» Владика Святослав підійшов до горного сідалища, де митрополити та найстарші єпископи тричі посаджували його на первосвятительський престол Отця і Глави УГКЦ, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Митрополита Київського, єпископа Кам’янця-Подільського. Після цього Блаженніший Святослав виголосив своє перше патріарше слово.

Наприкінці Літургії Василія Великого у храмі звучали слова привітання та многаліття.

Вітали Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава Патріарх Мелхітської греко-католицької Церкви Григорій ІІІ, секретар Конгрегації Східних Церков Архиєпископ Кирил Василь, Блаженніший Патріарх Філарет, який особисто прийшов привітати очільника УГКЦ, а також представники усіх Православних Церков-сестер Володимирового хрещення.

Прес-центр
Бучацької єпархії УГКЦ

Блаженніший Святослав очолив провід греко-католиків, зійшовши на Патріарший престол https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User