Зарваниця – духовна святиня українського народу. Невеличке мальовниче село у подільському краю давно стало відомим центром паломництва, відпустовим місцем рівня французького Люрду, португальського Фатіми.

В неділю-раненько, до цього святого місця, вервичкою наближаються три автобуси дітей з п’ятої школи міста Чорткова. Серця маленьких паломників переповнювались великим трепетом, коли перед їхніми очима золотом засіяли куполи собору Зарваницької Богоматері. Оченята, тих шумних і непосидющих хлопчиків і дівчаток були наповнені великою цікавістю, бо з вірою і трепетом, немов маленькі пастушки, спішили до Вифлеєму-Зарваниці, поклонитися новонародженому Ісусикові. Мов ті волхви-мудреці, принесли дари своїх сердець: щирі молитви і різдвяні колядки.

День мав досить насичену програму, яка розпочалася Святою Літургією, в якій учні школи взяли активну участь. Дітьми заздалегідь були складені прохання за здоров’я і Божі ласки для батьків, братів, сестер, вчителів і для себе. Приступивши до святих тайн Покаяння та Пресвятої Євхаристії, діти наповнили свої серця Божою благодаттю. За сніданком, що приготували нам, з клопотання отця диякона Євгена, діти дізналися з уст їхнього духівника історію Зарваниці, чудотворного образу і почули про чисельні чуда, що відбулися тут.

Біля вертепу, де коло ясел ми побачили і ослика, і баранчиків, і кроликів, і великого числа небесного птаства, нам оповіли історію Різдва Ісуса Христа. Підбадьорені на дусі діти долали Хресну Дорогу з молитвами і розважаннями над страстями Спасителя. Особливе враження на нас справила дерев’яна церква отців Студитського уставу. Східні ікони, лампадки і запах воскових свічок залишилися в пам’яті досі. Набравши святої води, ми попрямували до парафіяльної церкви Пресвятої Тройці, де чекала на нас несподіванка. Сестрами Василіанками було поставлене театральне Різдвяне дійство. До участі у коляді, віншуваннях, сестри залучили і нас. І не тільки дітям, але і дорослим і навіть отцю-диякону Євгену прийшлося здати іспит на знання колядок, віншувань.

Приклонивши коліна перед чудотворною іконою, що в парафіяльній церкві, ми подякували Пречистій Діві Марії за з Богом проведений недільний день і за ласки отримані в нім. По дорозі додому, діти обмінювалися своїми враженнями і складали плани на наступну поїздку літньої пори, в якій могли б зануритися в цілющу воду купелі святої Анни.

Від імені дітей школи, хочеться скласти особливу подяку за сприяння та організацію поїздки директору школи, заучам, класним керівникам. Велике спасибі отцю-диякону Євгену за надання духовної опіки в паломництві.

Вчитель християнської етики
Загальноосвітньої школи №5
м. Чорткова
Наталія Миколаївна Лесюк

З КОЛЯДКОЮ ДО ЗАРВАНИЦІ https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User