16 січня 2011 року у церкві Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м.Чорткова, у рамках тижня молитов за єдність християн, що традиційно триває у ці дні в Католицькій Церкві, з ініціативи екуменічної комісії Бучацької єпархії, відбулась міжконфесійна молитовна зустріч традиційних християнських конфесій.

Екуменічний рух є натхнений та керований Святим Духом, метою якого є повернення втраченої єдності серед поділеного християнства. Він породжує пошану та довіру до братів з інших Церков, акцентує увагу на тому що спільне, допомагає співпрацювати у практичних, духовних та наукових напрямках. Спричинений існуванням окремих від себе, різних християнських конфесій, цей рух випливає з гріха та провини, що можна подолати лише за допомогою жалю, внутрішнього навернення, переміни та взаємного пробачення один одному.

У тижні молитов за єдність, що триває з 18 по 25 січня у Північній півкулі і на свято Тройці – в Західній півкулі, беруть участь сотні спільнот і конгрегацій усього світу. Під час цього тижня християни різних конфесій збираються і моляться разом на особливому екуменічному торжестві. Підготовкою богослужбових і біблійних матеріалів для цієї події починаючи з 1968 р. спільно займаються Всесвітня Рада Церков і Папська Рада у справах єдності між християнами.

На урочистому молебні Чорткові були присутні представники Православної церкви Київського патріархату, представники Римокатолицької та Греко-Католицької Церков. Слово привітання до учасників цієї акції мав Апостольський адміністратор Бучацької єпархії високопреподобний о.Дмитро Григорак (ЧСВВ). У своєму зверненні він наголосив на плеканні любові і взаємоповаги між усіма та важливості духовного навернення, яке передбачає чинити добро ближньому. Із побажаннями до зібраних звернулись також настоятель Святопокровського храму о. Михайло Левкович (УПЦКП) та настоятель костелу св. Станіслава о. Томаш (РКЦ).

Усі миряни та священики що брали участь у молитовному єднанні залишились із приємними враженнями, маючи надію, що наступна подібна міжконфесійна зустріч відбудеться більш чисельно і матиме ще більший успіх.  

Голова екуменічної комісії Бучацької єпархії о. др Руслан Корнят

Молитва за єдність між християнами у Чорткові https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User