У неділю,  10 вересня 2010, відбувся душпастирський візит преосвященного владики Діонісія (Ляховича), Апостольського візитатора до м. Помпеї з нагоди 10-ти річного ювілею заснування тутешньої  української церковної громади УГКЦ. Вперше тут була відслужена Божественна Літургія в українському обряді о.Іваном Музичкою на празник Воскресіння ГНІХ у 2000 році. На початках громадою опікувався о.Іван Музичка, пізніше недовгий час душпастирювали тут о.Володимир Лось, о.Василь Рак та о. Іван Дуфанець, а з 2001 по 2009 рік - о. Андрій Жибурський. З 17 січня 2009 року для громади призначено нового постійного капелана о.Андрія Євчука.

Помпе́ї — колишнє римське місто біля сучасного Неаполя у Італійському регіоні Кампанія на території комуни Помпеї. Місто загинуло внаслідок виверження вулкану Везувій 24 серпня 79 року, який поховав його під тоннами пилу. Зараз це - музей просто неба.

Українські вірні м. Помпеї збираються на спільні Богослужіння при місцевому Марійському санктуарію Пресвятої Діви Марії Святої Вервиці, відомому в усьому католицькому світі. Санктуарій заснував блаженний Бартоло Лонґо, адвокат, активний церковний діяч, який 1876 року привіз до Помпеїв з Неаполя чудотворний образ Пресвятої Богородиці Вервиці. Біля санктуарію він започаткував широку суспільну та освітню діяльність, заснувавши відповідні структури, в яких виховалось понад 100 тисяч підлітків. А навколо санктуарію з бігом часу виросло нове місто.

Урочисті святкування з нагоди 10-ти річного ювілею української церковної громади розпочалися Архієрейською Божественною Літургією, яку очолив преосвященний владика Діонісій (Ляхович) у співслужінні всесвітлішого о. Дмитра Григорака, ЧСВВ, Апостольського адміністратора Бучацької єпархії УГКЦ, до якої приналежний капелан громади, та десятка інших священиків: о.Василя Марчука, капелана українських громад в Дієцезії Казерти та Аверси, о.Володимира Підлуського, капелана громад Салерно, Баттіпалья та Піччіола, о.Романа Кривого, капелана м. Авеліно,  о. Ігора Горішнього, капелана м. Казерта,  о.Марка Семегена, віце-пароха української парохії св..Сергія і Вакха у Римі, о.Віктора Двикалюка, секретаря Правлячого Архієрея Дієцезії Камеріно – Сан Саверіно Марке, о. Віталія Періг, капелана в м. Формія,  о.Андрія Лемчука, віце-пароха Катедрального собору св. Петра і Павла у Чорткові, о. Семеона Маньків, ЧСВВ, секретаря Апостольського адміністратора Бучацької єпархії УГКЦ, о. Терентія Цапчук, ЧСВВ, Настоятеля Василіанського монастиря у Луцьку, о.Андрія Моркваса, капелана в м. Орвієто. Дияконував диякон Іван Стефурак, секретар Апостольського візитатора для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. З італійського боку на урочистості прибули монсеньйор Карло Лібераті, Архієпископ-прелат Помпеї, монс. Жіанкарло Перего, Генеральний директор фондації «Мігрантес», монс. Сальваторе Акампора, Ректор санктуарію Пресвятої Діви Марії Святої Вервиці у Помпеї, монс. Сільвано Контроне, парох церкви св..Антонія з Падови у Пожжіомаріно, п. Клавдіо Д’Алессіо,  мер м.Помпеї та п. Фердінандо Уліано, уповноважений мерії.

Перед початком Божественної Літургії з привітальним словом до присутніх звернувся монсеньйор Карло Лібераті: «Мої сердечні вітання єпископам, священикам та ,насамперед, братам і сестрам, які прибулим здалеку. У моєму вітальному слові я б хотів зупинитися коротко над аналізом двох термінів: “URBS”  та “CIVITAS”.  Епоха Відродження позначилася своїм урбанним характером, яка трансформувала середньовічну ідею міста як  в архітектурному, так і в просторовому значенні, зокрема, щодо громадських та політичних благоустроїв спільного співжиття та колективної організації. Леонардо Бруні в одному із своїх листів до Нікколо Нікколі (Epistolae III, 9) робить розрізнення між “URBS”-  географічне місце та сукупність будівель та  “CIVITAS” - спільнота індивідуумів,    взаємопов’язаних раціональними обов’язками закону. Одне значення має слово “URBS”,  а інше  “CIVITAS”:  “URBS” насправді - це лише сума будівель та мурів, які беруть ім’я  від округи, у якій знаходяться;  “CIVITAS” ж, навпаки, -  це спільнота об’єднаних правами осіб, які співживуть за однаковими законами. Виходячи з цих міркувань, ставлю перед собою завдання, щоб  “URBS” м. Помпеї для українців набирав все більше характеру “CIVITAS” – спільнота, в якій вони б повністю займали рівні права, переборюючи усі важкості та перешкоди. Місцева церква докладе усіх зусиль для досягнення цієї мети». Також, монсеньйор Карло Лібераті привітав прибулого з України о. Дмитра Григорака, ЧСВВ, Апостольського Адміністратора Бучацької єпархії УГКЦ та подякував о.Андрію Євчуку за плідну працю. Зі свого боку о. Дмитро Григорак вручив монс. Карло Лібераті грамоту-подяку за допомогу українським вірним.

Під час Літургії у своїй проповіді преосвященний владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор привітав від імені Блаженнішого Любомира та від себе українську громаду м. Помпеї. Зокрема, у своїй проповіді Апостольський візитатор зупинився над духовними роздумами про Літургію та її значення в житті церковної спільноти: «Цілий тиждень ми трудимося для здобутку хліба дочасного. Цей хліб ми жертвуємо під час Літургії, який перетворюється в Хліб небесний. І всією спільнотою, залишаючи поза мурами Церкви усе дочасне, ми беремо участь в справах небесних. Суть Літургії розпочинається в нашому щоденному житті, у праці, у родині, коли ми служимо один одному. Коли ми ділимо, ламаємо хліб і даємо для інших. Ми правимо Євхаристію вже тоді, коли ми служимо один одному, коли ми стукаємо один до одного, коли ми йдемо назустріч другому, коли ми подаємо руку прощення. Отже, ми вже розпочинаємо Євхаристію там, в нашому житті протягом тижня. І приходимо сюди, до Церкви, і приносимо сюди цей хліб наш насущний, який ми заробили, який ми вирощуємо, над яким ми трудилися. Той хліб ми приносимо і жертвуємо його, і Господь його приймає. Отож, дорога церковна громадо м. Помпеї, що святкуєте сьогодні десятилітній ювілей, живіть завжди Літургією, будьте чуйними на потреби інших. Віддавайте себе на служіння».

На завершення Літургії з привітальним словом до присутніх звернувся всесвітліший о. Дмитро Григорак, ЧСВВ, Апостольський Адміністратор Бучацької єпархії УГКЦ. У привітальному слові ієрей коротко поділився  про заходи Церкви у підготовці до зустрічі українських емігрантів, на яких УГКЦ чекає в Україні, та яких потребують насамперед близькі та рідні. Також, за ревне служіння о. Дмитро нагородив о.Андрія Євчука, капелана громади м. Помпеї церковною відзнакою – Золотим Хрестом та вручив грамоти-подяки монс. Жіанкарло Перего, монс. Сільвано Контроне та монс. Сальваторе Акампора.

Після чого Владика Діонісій (Ляхович) та о. Дмитро Григорак у супроводі о.Андрія Євчука відбули аудієнцію у мера м. Помпеї п. Клавдіо Д’Алессіо. Під час зустрічі сторони обговорили загальний стан українських іммігрантів та про подальшу  співпрацю.

А вірні громади та гості, які прибули із Салерно, Неаполя, Сан Джіюзеппе та Казерти, яких у цей день було понад п’ятсот осіб, зібралися в одному із залів санктуарію, де відбувся святковий концерт за участі місцевого українського гурту «Розмай» і окремих виконавців: Володимира Крамара та Ірини Ковпак. Вечір завершився спільним фуршетом і танцями, а бажаючі мали нагоду поспілкуватися із єпископом та священиками, присутніми також на другій частині свята.

ImageФоторепортаж з події

 

Довідка

Українські Богослужіння в м. Помпеї відбуваються кожної неділі o 10 годині та кожної суботи о 16 годині:

Chiesa Capella S. Giuseppe Mascatti
Piazza Bartolo Logo,1
80045 POMPEI (NA)
Rev. do Andriy Yevchuk
Ogni Domenica ore 10.00 ed ogni sabato ore 16.00 Divina Liturgia in rito bizantino-ucraino

Прес-служба УГКЦ в Італії

Десятирічний ювілей української церковної громади м. Помпеї https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User