Архиєрейська Божественна Літургія на лемківській ватрі

В 9-ту неділю по Зісланні Святого Духа, 6 серпня 2017 р. Б., владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Правлячий Архиєрей Бучацької Єпархії УГКЦ разом з владикою Володимиром Ющаком, ЧСВВ - Єпископом Вроцлавсько-Ґданським спільно очолили Архиєрейську Божественну Літургію на ХVІІІ-му всеукраїнському фестивалі «Дзвони Лемківщини», що проходить в урочищі Бичова на Ватряному полі неподалік міста Монастириська.

З хлібом і сіллю єпископів зустрічала лемківська громада на чолі із митрофорним протоієреєм Анатолієм Дудою, який запросив архиєреїв освятити відреставровану каплицю Св. Івана Хрестителя, а згодом очолити Архиєрейську Божественну Літургію для присутніх на фестивалі вірних.

Із проповіддю до присутніх звернувся Єпископ Бучацький – Владика Дмитро: «В історії ми бачимо, що нас хотіли стерти з лиця землі, як народ, як націю і робили це протягом сотень років, але ми просили в Господа, щоб Він нас зберіг та дав нам снагу до життя, бо крім Нього нікого більше не мали, хто би нас захистив, не було ні держави, ні армії, але була віра, і Бог сказав: «будьте», «живіть», звісно, ми це почули не в буквальному сенсі, а в своїх серцях, відчули потребу бути лемками, бути українцями, і без цієї віри нас би не було…».

На завершення Божественної Літургії до вірних звернувся Владика Володимир, який передав щирі вітання з Лемківщини та закликав: «Пам’ятайте ваше коріння, пам’ятайте, яка Ваша мова та Церква і не забувайте цього, і тоді жоден ворог не буде страшний, а Господь буде благословити».

Насамкінець лунав духовний гімн України «Боже, Великий, Єдиний» та величаве многоліття.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

Архиєрейська Божественна Літургія на лемківській ватрі https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User