Духовна зустріч з с. Ліджі в Савелівці

21 травня 2016 р. Б., в Савелівці було велелюдно. В це мальовниче марійське місце – відпустовий центр Бучацької єпархії, з'їхалися тисячі прочан, щоб разом із о. Степаном Попроцьким, адміністратором відпустового місця, зустріти с. Лідію (Ліджі Паяпілі).

Сестра Ліджі – настоятелька монастиря Сестер Св. Йосифа де Сен-Марк на Закарпатті (с.Павшино, Мукачівський р-н), яка прибула сюди на духовну зустріч. Зазвичай вона провадить молитви на зцілення у монастирі в Павшино. Та часто їздить разом із Сестрами Святого Йосифа де Сен-Марк з духовними зустрічами не тільки по всій Україні, а й за кордон. У сестрички – дар зцілення. Та на цьому вона не акцентує увагу. У програмі духовних зустрічей з сестрою Ліджі завжди є Служба Божа, духовна наука та молитва в намірі присутніх. Усі частини зустрічей є дуже важливі, тому вона не одноразово наголошує на важливості участі в них від початку до кінця. Та найбільше сестра закликає до Сповіді, щоби очистити і приготувати себе до приходу Святого Духа, який зцілює і вислуховує всі наші потреби.

Під-час реколекційної науки сестра найперше звернула увагу вірних на те, чи вміємо ми правильно молитися, коли ми звертаємося з молитвами до Бога і що при цьому говоримо. «…Адже часто наша молитва нагадує похід до магазину, коли ми просимо те, чого нам бракує, чи чого ми потребуємо в даний час… Та в молитві до Нашого Отця, якої нас вчив Ісус, нічого такого не має… Але найважливіші слова з цієї молитви – це її закінчення «…визволи нас від лукавого»…». Також сестра вказала на конкретний приклад молитви – Архиєрейську молитву Ісуса Христа у Євангелії від Йоана (17).

Після науки сестри разом з усіма вірними молилися до Святого Духа у супроводі легкої духовної музики власного виконання (музичний гурт сестер при монастирі, який завжди супроводжує духовні зустрічі). Під величальний передзвін церковних дзвонів, відбулося винесення Пресвятої Євхаристії, перед Якою сестра завжди молиться, і Яка її «духовно скріплює». Відтак с. Ліджі підходила до кожного з молитвою на зцілення, ставлячи руку на голову прочан.

В цей час до Савелівки прибув владика Кир Дмитро (Григорак) ЧСВВ, Єпарх Бучацький, який приєднався до спільної молитви, а по закінченні – поблагословив усіх присутніх Святими Тайнами. Він щиро подякував сестрам за їх місію – сіяти Слово Боже між люди, залучати до спільної молитви, а також подякував с. Ліджі за її дар молитви в наміренні вірних, який вона дарує людям.

На жаль сестри поспішали, не мали змоги залишитися на довше. Та залишили за собою приємні відчуття від духовної зустрічі. Тисячі пар світлих очей з сумом проводжали сестер на Закарпаття, даруючи їм теплі слова вдячності. Адже, несучи свої намірення і покладаючи велику надію, на цю зустріч чекав з нетерпінням кожен паломник, долаючи десятки кілометрів. В цей день в Савелівку прибули прочани не тільки з усіх куточків Бучацької єпархії, а і з Івано-Франківщини.

Після від'їзду Сестер Святого Йосифа де Сен-Марк, служилася Архиєрейська Служба Божа, яку очолив Правлячий Архиєрей Кир Димитрій. В своїй проповіді владика звернув увагу вірним на важливість Тайни Покаяння та Св. Сповідь. Адже ми є слабкі в грісі. Але мусимо пообіцяти собі не робити тяжких гріхів. «…Тому дивімося уважно на себе і на тих, хто навколо нас. Не шкодьмо собі, не будьмо ворогами самим собі і своїм дітям… Зуміймо сказати гріхові «ні», а Богові – «так», і нехай Господь прославляється в нашому житті кожного дня і щомиті…», - зазначив архиєрей.

Під-час Літургії кожен з прочан в руках тримав запалену свічку, яка символізувала намірення на той день, і яку в кінці служби приносили до Чудотворної ікони Савелівської Богородиці. Впродовж всього молитовного дня вірні мали змогу приступати до Св. Сповіді, а відтак до Св. Причастя. До помочі отцю-пароху в сповідництві та богослужінні прибули: о. Ігор Джиджора з с. Доброводи, о. Тадей Дмитро Виксюк, ЧСВВ з Бучацького монастиря Отців Василіян, о. Володимир Шуляр та о. Віталій Федьків з м. Монастириська, о. Михайло Бойчук з с. Григорів, о. Ігор Віхастий з с. Дубенка, о. Степан Гордій з с. Горожанка, о. Ігор Федоришин з с Високе, о. Руслан Ковальчук з с. Маркова, о. Роман Бронецький з с. Швейків Монастириського деканату, о. Антон Федоляк з с. Горигляди Коропецького деканату, о. Володимир Білінчук з смт. Заводське Чортківського деканату, о. Петро Гудима з смт. Гусятин, та о. Михайло Бедрій з м. Збараж.

Завершилися богослужіння спільною молитвою-гімном «Боже Великий Єдиний» за мир та спокій в Україні та урочистим занесенням Владикою Пресвятої Євхаристії до храму. Відтак прочани пригорталися до Чудотворної ікони Савелівської Богородиці та проходили крізь Двері Милосердя, відкриті з нагоди Ювілейного року Божого Милосердя в парафіяльному храмі Собору Івана Хрестителя.

Марія КУКЛІН,
прес-секретар відпустового місця Савелівка

Духовна зустріч з с. Ліджі в Савелівці https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User