Великопосні реколекції у Савелівці

В перший тиждень посту 18-20 березня 2016 р. Б. в Єпархіальному відпустовому місці Савелівка відбулися трьохденні Великопосні реколекції з нагоди Ювілейного Року Божого Милосердя. Реколекційні науки проводив о. Назарій Бедрій біля чудотворної ікони Савелівської Богородиці в парафіяльному храмі Собору Івана Хрестителя. В цей час на тетраподі храму були виставлені мощі святих апостолів та євангелистів Матея, Марка, Луки та Івана.

Перший реколекційний день розпочався з Молебня до Богородиці в наміренні за мир в Україні, який служили о. Назарій і о. Василь Кавулич, та ангельським голосом оспівував дитячий хор «Благовіст» з с.Ковалівка (керівник п. Ольга Труш). Опісля проводилася перша реколекційна наука на тему «Божа любов», на якій отець-реколектант наголосив на тому, що Бог любить нас кожного особисто, любов'ю батька і матері, Він сам розпочав любити, тому дозвольмо Богові любити себе. «Бог бажає найкращого для тебе, тому що ти Його син і спадкоємець…»  По завершенні читалися молитви на оздоровлення, відбулося благословення мощами чотирьох євангелістів та помазання присутніх освяченим Єлеєм.

Наступний реколекційний день розпочався Святою Літургією. Відтак проводилася друга реколекційна наука на тему «Гріх. Спасіння в Ісусі Христі», на якій отець вказав на гріх, як на найбільшого нашого ворога, від якого ми не можемо самі спастися. Тому дуже важливо є: «…визнати перед Богом свій гріх та прийняти безкоштовний дар спасіння у Христі Ісусі, який є єдиним і достатнім Спасителем», - зазначив реколектант.

В другій половині дня продовжив молитовну програму Молебень до Богородиці в наміренні за дар покликання до священичого та монашого життя. Опісля тривали реколекційні науки на тему «Віра і навернення», підчас яких о. Назарій закликав усіх «запросити Ісуса до свого серця і проголосити Його своїм особистим Спасителем». В часі науки вірні мали змогу приступити до Сповіді та святого Причастя.

Відтак відбувся чин Соборування, який очолив реколектант о. Назарій Бедрій (парох храму Перенесення Мощей Миколая Чудотворця с. Велеснів), в якому йому співслужили: отець-декан Ігор Джиджора (парох храму Зіслання Святого Духа с.Доброводи), адміністратор відпустового місця Савелівка отець-парох Степан Попроцький, о. Володимир Шуляр (парох храму Воздвиження Чесного Хреста м. Монастириська), о. Михайло Бойчук (парох храму Собору Святого Архистратига Михаїла  с. Григорів), о. Степан Гордій (парох храму Успіння Пресвятої Богородиці, с. Горожанка), о. Ігор Віхастий (парох храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Дубенка), о. Петро Хомета (парох храму Св. Миколая Чудотворця с.Ковалівки), о. Василь Кавулич (с. Велеснів), диякон Ростислав Смірнов (м. Монастириська). До соборування приступили біля тисячі вірних, які прибули зі всіх куточків Монастириського деканату, з сіл сусідніх деканатів, також паломники з Тернополя та Івано-Франківська.

Наступний реколекційний день розпочався величним походом з процесією до Джерела, де відбулося освячення води та окроплення нею присутніх. Відтак вірні пройшлися стаціями Хресної Дороги розважаючи в наміренні за мир і спокій в Україні. Потім служилася подячна Свята Літургія. По закінченні була проведена остання реколекційна наука на тему «Спільнота – Церква», під-час якої о. Назарій розказав, що лише в спільноті можливо наполегливо продовжувати жити в Святому Дусі. Такою спільнотою є Церква, яка, немов продовжувач, поєднує нас із померлим і воскреслим Ісусом. Опісля вірні вклякнули перед іконами «Савелівської Богородиці» і «Милосердя Двері», служачи Молебень до Богородиці за мир в Україні. В цей день богослужіння оспівував церковний хор храму Покрови Пресвятої Богородиці с. Маркова (парох о. Руслан Ковальчук, який теж був присутній зі своїми парафіянами в цей реколекційний день).      

Реколектант о. Назарій мав велику радість серед присутніх неочікувано побачити своїх колишніх парафіян монастиря Святого Апостола Андрія з м. Івано-Франківська, які в цей день з паломницькою поїздкою завітали до Савелівки. На закінчення реколекції отець щиро подякував всім за активну участь у науках та спільній молитві, в свою чергу о. Степан подякував отцю-реколектанту за проведені реколекції та богослужіння, всім присутнім за спільну молитву, а хорові – за чарівний спів. Також отець запросив всіх людей доброї волі на Прощу 17 квітня – початок деканальних прощ – в часі якої буде освячений новий престіл.

Закінчився цей молитовний день уділенням отцями Папського відпусту з нагоди Ювілейного року Божого Милосердя, благословенням мощами чотирьох євангелистів та миропомазання.

Марія КУКЛІН,
прес-секретар відпустового місця Савелівка

Великопосні реколекції у Савелівці https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User