alt

19 жовтня 2014 р.Б. парафія Вознесіння Господнього у м. Чорткові святкувала вихід УГКЦ з підпілля. Саме із цього храму розпочався процес відновлення УГКЦ на Чортківщині, ініціатором і головним діячем якого був, ще тоді, о. Тарас Сеньків. «25 років тому, 5 жовтня 1989 р., було відслужено Божественну Літургію у першу п’ятницю місяця» - зазначає один із очевидців.

На святкування прибув владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, щоб разом із отцями, які протягом 25 років трудилися на цій парохії (9 єреїв), відслужити Архиєрейську Божественну Літургію. «Навіть не віриться, що пройшло вже стільки часу. Боляче, але навіть зараз ми стоїмо на порозі чогось, що вимагає від нас сильної віри» - зазначив владика після привітального слова пароха о. Андрія Мельника та найменших парафіян храму.

Під час проповіді Єпарх Стрийський наголошував на тому, що сучасні проблеми є породженні тим, що ми так і не навчилися жити по-новому. Ми так і не змогли викорінити з себе зло, яке приніс нам СРСР. Владика зазначив: «Як тяжко нам змиритися з думкою про те, що мусимо коритися Богові, віддати Йому все, йти проти течії, світу, людських поглядів, ідеології, власного досвіду. Ми повинні вміти зробити крок віри, не маючи жодної людської впевненості у тому, що нас чекає у майбутньому. Це називається довірою до Бога. Власне свідчення віри дало свій плід протягом історії. Християнська любов полягає у тому, щоб примирити людину з Богом. Немає миру без справедливості, але немає справедливості без милосердя. Тому заклик з амвону про любов до ворогів не є пустим висловом, а спонукою, яка повинна моделювати життя кожного християнина».

Парох на знак подяки подарував владиці картину із зображенням церкви Вознесіння.  Цей витвір мистецтва створили молоді майстрині у, діючій при парафії, творчій майстерні, організованої о. Мар’яном Лемчуком, сотрудником церкви Вознесіння Господнього.

Святкування завершилося освяченням води та окропленням нею всіх присутніх. Після Божественної Літургії владика Тарас спілкувався та уділяв своє архиєрейське благословення всім парафіянам, які ще тоді, 25 років назад, разом з ним возносили молитви за волю Церкви і України.

 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

Нескорена Церква https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User