alt

14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, смт. Скала-Подільська відзначала День захисника України. Вранці відслужилась святкова Божественна Літургія, на якій парафіяльна громада УГКЦ щиро молилась за українських військових в АТО, віддаючи їх під Покров Богородиці, з проханням, щоб наше військо живим з перемогою поверталось до рідних домівок. Також було прийнято декількох парафіян храму Успення Пресвятої Богородиці до Параманного братства.

Після завершення Святої Літургії відбулась процесійна хода до могили ОУН-УПА, яка знаходиться поряд із фортецею. Там було організовано мітинг-реквієм за загиблими воїнами УПА, «Небесної Сотні» та АТО. Ведучими цього дійства були Кульчицька Наталія та Червоноока Аліна. До слова було запрошено вчителя історії п. Оксану Ундерко, яка провела дуже цікавий екскурс в глиб історичних подій нашого містечка, оповіла про жителів, які були безпосередніми учасниками Української Повстанської Армії. Слово надавали також голові селищної ради п. Любомиру Черепію. Слово мала поетеса п. Надія Калуцька, яка просила єднатися задля подолання ворогів України. Також висловив свій біль старожил-патріот – п. Орест Метельницький, котрий переживає за правильне донесення до молодого покоління правдивої історії з правдивими героями.

Опісля урочистої частини була відслужена поминальна панахида за усіх людей, які в свої часи загинули за відстоювання української державності та Української Греко-Католицької Церкви. Насамкінець отець Василь Германюк звернувся до присутніх свідомих та зболених громадян України, цитуючи біблійну фразу з послання апостола Павла до римлян, дванадцятої глави, сімнадцятого і дев’ятнадцятого віршів: «Нікому злом за зло не віддавайте; дбайте перед усіма людьми про добро… самих себе не відомщайте, любі, а дайте місце гніву Божому, написано бо: «Мені належить помста, я відплачу», - говорить Господь».

Вкінці присутні помолились у намірі за навернення Росії про що говорила Богородиця, яка 97 років тому об’являлась у Фатімі. Завершився мітинг-реквієм дружнім співом гімну Української Держави.

 

п. Іванна Притка

 

У Скалі-Подільській пом'янули загиблих за Україну https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User