alt

19 вересня 2014 р.Б. в єпархіальному управлінні Бучацької єпархії в м. Чорткові розпочався Єпархіальний Cобор, на тему: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Відкрив зустріч і благословив присутніх Преосвященний владика Дмитро (Григорак), ЧСВВ.

Мета Cобору – вкотре переосмислити Пастирський лист Блаженнішого Святослава про «живу парафію», представити діяльність найактивніших парафій єпархії і провести паралелі між парафіяльним життям минулого і сучасного.

На Cоборі присутні: духовенство єпархіальної курії, священики і делеговані миряни з різних частин Бучацької єпархії, представники місцевої районної влади.

Роботу Cобору координував протосинкел о. Володимир Заболотний, представляючи на конференції доповідачів. Першим виступив доктор теології о. Мирослав Думич. Священик акцентував на артикулах Берестейської унії та важливості збереження автентичності східного обряду. Для цього, за словами доповідача, на парафіях потрібно створювати «літургійні гуртки», роз’яснювати мирянам типові для Української Церкви східного обряду богослужбові традиції. «Повернення до цих традицій має бути зрозумілим з практичної точки зору. Це не реставрація минулого», – сказав отець-доктор.

Після першої доповіді відбулася презентація «парафії родинного типу», однієї з найменших у єпархії (лише 29 родин), яка знаходиться у с. Ридодуби на Чортківщині.

Наступна доповідь була присвячена темі: «Дияконія, як вираз живої віри Церкви». Доповідач о. диякон Іван Микитюк розповів, наскільки важливим для суспільства є нині волонтерське служіння, яке зазвичай організовується при парафіях, наголосив на діяльності благодійного руху «Світло життя».

Третій виступ стосувався проповідування Божого Слова. Отець Андрій Лемчук пояснив, чому Боже Слово несе в собі радість. Також священик наголосив, що «найкращим прикладом для призадуми є слухання недільного Євангелія».

Цикл доповідей завершився виступом п. Оксани Мандзій, просвітянки, викладача Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу. Виступ стосувався діяльності «катакомбної» УГКЦ на теренах Бучацької єпархії. Пані Оксана багатогранно розповіла про жертвенне життя і служіння греко-католицьких священиків. Тему продовжила учасниця підпільного життя нашої Церкви п. Ольга Фостик, яка дала прекрасне свідчення особисто пережитого досвіду віри у часи підпілля.

Між виступами доповідачів відбулася також презентація діяльності окремих парафій: смт. Скала-Подільська на Борщівщині, Катедрального собору Верховних Апостолів Петра і Павла у Чорткові, церкви Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Чорткова. Судячи з яскравих, розмаїтих мультимедійних презентацій і цікавих розповідей, парафії Бучацької єпархії справді «живі». Вони активно займаються євангелізацією, благодійництвом, по-різному долучаються до збору коштів, харчів та одягу для потреб українських бійців в зоні АТО. При цих та інших парафіях нині успішно функціонують такі парафіяльні організації і спільноти, як: ТУСК «Обнова», УМХ, «Матері в молитві», «Апостольство молитви», благодійні спільноти: «Братство святого Миколая», «Дім милосердя» та багато інших.

Після обіду відбулася праця в групах, під час якої учасники активно обговорили почуті доповіді і внесли свої пропозиції. Продовження Собору відбудеться 20 вересня 2014 р.Б. в м. Бучачі.

 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

У Бучацькій єпархії розпочався Собор https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User