У пору, коли природа пробуджується для нового життя, коли земля квітує у білому, пишному весняному цвітінні, до нас приходить найвеличніше свято - Свято Матері. То ж уже традиційно, у другу неділю травня, у Церкві Успіння Пречистої Діви Марії відбулося святкування під назвою «Будь благословенна українська Мати!», за участю дітей трьох катехитичних груп: молодшої, середньої, старшої, а також Марійської Дружини. Всього урочисто привітати своїх матерів прийшло 49 дітей. Учасники довго і активно готувалися до свята: вчили вірші, пісні, а також своїми руками кожна дитина виготовила власноруч листівку «З Днем Матері» та спільну вітальну стінгазету. Акцент виступу був поставлений на тому, що в кожної дитини є Три матері: Матір Пречиста Діва Марія, Рідна Мати та Матір-Україна.

Розпочалося дійство вітальним словом отця Богдана до всіх Матерів, який наголосив, що роль Матері є найважливішою у житті кожної людини, тому ми усі повинні бути вдячними своїм мамам за життя, яке вони нам дали, за любов та самопожертву. Після чого усі помолилися за своїх матерів та під пісню «Радуйся, Маріє!» розпочали дійство.

Концерт був умовно поділений на дві частини: спочатку ведучі розповіли присутнім історію виникнення Свята Матері, а далі діти вітали своїх матерів: читали їм вірші, співали пісеньки, а також під музичний супровід вручали їм квіти та листівки. Згадавши у своїх виступах ніжні мамині руки, її клопітку щоденну працю, ласку та тепло, малеча не могла не викликати радісних сліз у матерів.

Друга ж частина продовжувала розкривати триєдиний образ Матері. Спочатку діти відтворили образ Рідної Матері у сценці «Найдорожче у світі», яка завершилась молитвою Матері до Богородиці за своїх дітей:  

Господи, прости мої гріхи!
Матір Божа, заступись, єдина,
за дітей моїх. Якщо ж я винна,
лиш мене печаллю освяти.
Дітям дай моїм здоров’я, й сили,
щастя, і любові, і добра,
мудрості, удачі.
І прости їм все, що Сину Ти б простить змогла.
Хай не буде їм ні бід, ні муки.
Чесний світ – до них, й вони – у нім.
Матір Божа, заступися, мудра,
захисти від зла дітей моїх.

Після чого, під музичний супровід та зворушливі слова ведучої, через центральні вхідні двері церкви, зайшла учасниця, яка у своєму монолозі відтворила образ Матері Божої із немовлям на руках. Її зустрічали діти з кошичками в руках та кидаючи пелюстки квітів їй під ноги.

І, мабуть, найзворушливішим, у зв»язку з трагічними подіями у нашій країні, виявися образ Матері України. Студентка, яка неперевершено зіграла цю роль, виконала пісню «Я Україна…Я є!»

Боже, сумління моє,
Отче, послухай молитву.
Я Україна, я є!
Змучена, але невбита!
Господи! Ти ж - мій Отець,
Що сотворив моє тіло,
Душу, живу, щоб вона,
За діточками боліла.


Де мої діти, скажи?
Доньки, сини і онуки.
Били їх там вороги,
Душі їм гнули і руки.

Серце їм рвали з грудей,
Тільки за те, що я - МАТИ!
Боже! Храни всіх дітей,

Щоб матерям не страждати!

 

День матері https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User