Преосвященний владика Дмитро Григорак,єпарх Бучацький, побував на Святій Землі з 21 по 25 квітня 2014р.Б.

Владика був запрошений на зустріч  духовенства та мирян, під назвою:»Неокатехуменальна Дорога», яка відбувалася на Горі Блаженств, поблизу Генезаретського озера.  Під час цієї зустрічі ,  у якій взяли участь близько 130 єпископів римо-католицької Церкви (в.т.ч.2 греко-католицьких єпископи),100 священиків і 100 мирян,  учасники роздумували над сьогоднішньою ситуацією Церкви, передусім після Апостольського звернення Папи Франциска Evangelii Gaudium.

Як зазначається у запрошенні: «Неокатехуменальна Дорога –це харизма, яку Бог збудив для провадження Другого Ватиканського Собору. А також для того, щоб сьогодні, разом з Папою, здійснювати нову євангелізацію в світі.

Нас чекає Азія - Вєтнам, Камбоджа, Моголія, Китай… Також Європа знаходиться в секуляризованому світі».

Владика розповів, що Неокатехуменальна Дорога була розпочата ще в 1964р. серед жителів бараків Паломерас Альтас в Мадриді,завдяки Франциску Хосе(Кіко) Гомес-Аргуельйо і Армен  Ернандес, які на прохання самих вбогих, з якими вони жили, почали їм звіщати  Євангелію Ісуса Христа.      З часом, ця керигма конкретизувалася в  катехитичному синтезі, ціллю якого було вести людей до братньої єдності і зрілої віри. Франциск Хосе  народився в Іспанії, будучи  професором  мистецтва і малювання, після глибокого навернення  до Бога, посвячується бідним і вбогим, розуміючи, що саме в них є присутній Христос. Залишає все і живе сам з ним в бараках.

Владика Дмитро ділився враженнями, розповідаючи про те, як Господь обдаровує великими дарами тисячі родин, які вже виразили свою готовність бути посланими в різні сторони світу, де є потреба.

«Наприклад до Китаю поїхало вже 400 сімей, які поселилися окремими групами в містах.Вони не проповідують словом,а ділом.Просто живуть поміж людей і свідчать своїм життям про Христа.Практикують участь у Святих Тайнах,Літургії. Це велика справа.Найбільше вражає те, що свідчать про Христа не тільки духовні особи, а й  прості  миряни, не тільки словами, а  життям в спільнотах.

Крім конвівенції, тобто життя разом, владика Дмитро мав чудову нагоду бути збагаченим досвідом життя членів такої спільноти. Також познайомився  з багатьма єпископами, священиками та мирянами римо-католицької Церкви та разом  молився на благодатній Землі Господа, яка  вважається наче п’ятим Євангелієм.

Вкінці владика  зауважив, що багато присутніх  запитували про Україну, молилися за Україну. Там також є каплиця східного обряду

Прес- служба Бучацької єпархії УГКЦ

«Найбільше вражає те, що свідчать про Христа не тільки духовні особи, а й прості миряни, не тільки словами, https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User