Пасхальне богослужіння в Катедральному Соборі Верховних Апостоів Петра і Павла вм.Чорткові очолив єпарх Бучацький Дмитро (Григорак), ЧСВВ, у співслужінні священиків Катедри 20 квітня 2014р.Б.

У своєму Великодньому посланні, яке зачитав о.А.Лемчук, єпископ розвинув думку про те, що:   »Пасха Христова дала початок Пасці всього людства: переходу від існування згідно законів гріха і смерті до нового життя в Христі. Ця Пасха веде до переміни всього світу у Господі і триватиме завжди. Ніхто і ніщо не спинить цю Пасху – цей перехід до справжнього життя, гідного людини, бо вона започаткована і ведена самим Богом і Господом нашим Ісусом Христом – Творцем і Спасителем світу. Всяке зло буде усунуте, а в кінці віків «знищений буде останній ворог – смерть» (І Кор. 15. 26). Смерть назавжди відступить від роду людського».

Також, аналізуючи події   сьогодення, автор послання наголосив найперше на перемозі   духовній:  »Шлях переходу до нового життя у Христі проходить також кожний народ, в тому числі і наш український. Нині наш народ переживає тривожний і важкий та винятково відповідальний і переломний період у своїй історії. Ще болять рани, завдані кривавим режимом, а вже розпочалася зовнішня агресія сусідньої держави. Ситуація погіршується наростаючою економічною кризою. А найстрашніше: деколи закрадається зневіра в нашій душі:  «Чи  можливо перемогти у цій боротьбі? Адже надто нерівні сили». Але не даймо ослабнути нашому духу – всяка перемога починається з перемоги духовної».

Будучи близько душею і серцем зі своєю паствою, а також зі всім українським народом в нелегкі часи підпілля УГКЦ і тепер, владика Дмитро відчитав «зоряний час для України»:  

«В цьому сенсі для України цей період є водночас і часом хресної дороги і часом нашої Пасхи. Тепер – час нашого очищення від всякого морального бруду; час виходу з ситуації рабського брутального потоптання людської гідності до справжньої свободи дітей Божих; час нашої переміни в новий Божий народ. Так, це болісний процес, як і кожна хресна дорога, як кожний перехід від старого до нового. Але це – наша Пасха! Це наша хресна дорога і наше воскресіння! Це зоряний час України! І ця наша Пасха, не дивлячись на всі зусилля і потуги сил темряви, завершиться перемогою, бо здійснює цей перехід до нового життя разом з нами наш Господь: «бо Пасха наша, Христос…» (І Кор. 5. 7).

Нехай же триває і ніколи не припиняється наша Пасха – перехід кожного з нас і всього нашого українського народу до нового світлого життя у Христі і з Христом.

Нехай воскреслий Господь завжди прославляється в Україні та в усьому світі!»

Особливо зворушуюче  під час Святої Літургії було читання Євангелії на старослов’янській, українській, латинській та грецькій мовах. Це ще раз пригадало вірним універсальність, історичну дійсність та всеохоплюючу силу Божого Слова.

Після Святої Літургії преосвященний владика  Дмитро побажав вірним веселих та благословенних свят, а також окропив великодні кошики.

«Це наша хресна дорога і наше воскресіння! Це зоряний час України!» -єпарх Бучацький Дмитро(Григорак),ЧСВВ, п https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User