Патріарша Літургійна комісія УГКЦ
Прохання на Літургію за примноження любові, викорінення ненависті і всякої злоби
Служебник 1929 Львів

На Проскомидії:

Господи  Ісусе  Христе,  Боже  наш,  Ти  заповідь  нову  дав  учням  Твоїм,  щоб  любили  один  одного, прийми  Жертву  цю  на  відпущення  гріхів  всіх  нас,  рабів  Твоїх, та  обнови Духом Твоїм Святим любов до Твоєї  благості  і  до ближнього, яка висохла  в  нас і вкоріни її кріпко в серця наші, щоб сповняючи заповіді на славу Твою і збудування ближнього, не свого на землі шукали, але на славу Твою і збудування ближнього і спасіння.

На Мирній єктенії (беремо  перед проханням Заступи…):

Щоб очистити нас від гріхів і беззаконь наших, які висушують в нас любов до Нього і до ближнього, вкорінити її силою, діянням і благодатю Пресвятого Твого Духа в серця всіх нас, Господеві помолімся.

Щоб посіяти і вкорінити благодатю Пресвятого Твого Духа нову заповідь Твою, щоб любили один одного і не собі догоджали, але славу Твою і зміцнення ближнього свого завжди хотіли, Господеві помолімся.

Щоб викорінити в нас ненависть, зависть і гнів та інші пристрасті, що розрушають братолюб'я, і нелицемірну любов засіяти і вкоренити, Господеві помолімся.

Щоб розпалити в нас теплу любов до себе і до ближнього благодатю Пресвятого Твого Духа і нею всі пристрасті душ і тіл наших попалити, Господеві помолімся.

Щоб викорінити в нас пристрасть самолюбства і вкорінити чесноту братолюбя силою Пресвятого Твого Духа, Господеві помолімся.

На єктенії Промовмо всі… додаються наступні прохання:

Господи Боже наш, милостивно, як благий, споглянь на убогу на любов землю серця нашого і терням ненависті, та від незчисленних беззаконь лютих оледенілу і краплі благодаті Пресвятого Твого Духа зіславши, щедро ороси її, щоб плодоносити і виростити пламеніючою до Тебе любовю корінь всіх чеснот – страх Твій, і турботу про спасіння ближнього; всі ж пристрасті і різноманітні лукавства і лицемірство викоріни назовсім, молимось Тобі, як благодателю всіх, скоро вислухай і милостивно помилуй.

Заповідь нову – любити один одного, яку дав Ти, Владико, учням Твоїм, обнови благодаттю Пресвятого Твого Духа в душах і серцях наших, щоб ніколи про себе, але про Тебе та спасіння і користь ближнього дбали, молимось Тобі, благодателю милостивий, вислухай і милостивно помилуй.

Велику і першу заповідь дав Ти нам, щоб любили Тебе, Бога і Творця нашого, від усієї душі, усієї мислі і з усіх сил наших, і другу подібну їй, щоб любили ближнього, як самого себе і на цих дві заповідях весь закон і пророків утвердив, зволь наповнити всіх нас благодаттю Пресвятого Твого Духа, щоб Тобі, Спасу нашому та спасінню ближнього догоджаючи, Твої обіцяні блага отримали, як Владиці Спасу нашому, усердно припадаючи, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

о. д-р Мирослав Думич
Голова Літургійної комісії Бучацької єпархії УГКЦ

Прохання на Літургію за примноження любові, викорінення ненависті і всякої злоби https://www.buchacheparchy.org.ua/ Super User